Kuupik Kleist kræver en kortlægning af forløbet omrking 'Eksperimentet'

Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist vil have en kortlægning af forløbet omkring Eksperimentet, som i 1951 tvangsfjernede 22 grønlandske børn til Danmark.
11. august 2009 14:15

- Det er en klassisk kolonialitisk attitude og sørgelig sag. Sagde Formanden i dag til radioavisen efter han havde holdt en vellykket tale om netop oprindelige folks rettigheder ved FNs menneskerettighedskommission i Geneve.

Formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist finder det helt afgørende at få kortlagt hvem og hvad der tillod det barske forløb omkring Eksperimentet. Kravet om en kortlægning kommer ovenpå den række indslag radioavisen har lavet om det skæbnesvangre eksperiment som i 1951 tvangsfjernede 22 grønalndske børn til Danmark. Involverede og pårørende kræver i dag en undskyldning fra Danmark og Kuupik Kleist selv savner også en ordentlig afslutning.

- Jeg ved ikke om det konkret er en undskyldning, der er behov for. Men det er i hvert fald magtpålæggende for mig at finde ud af, hvordan vi kan få afsluttet sådan en sag på en værdig måde ikke mindst for de involverede personer. Sådan så man for vished for, hvad der er foregået, hvad baggrunden har været og hvilken situation de indvolverede mennesker er i, og hvis der er mulighed for det også gør noget for deres situation. Fastslog formanden overfor radioavisen.

Kuupik Kleist erkender at eksperimentet på mange måder afspejler det forhold Grønland og Danmark har haft til hinanden før i tiden. Han minder dog om, at den behandling ikke er enestående.

- Det har jo også været de vestlige kolonisationers syn på resten af verden som uciviliserede mennesker, som man burde tage i sin varetægt og forme i sit eget billede. I den forstand er det jo ikke kun Grønland, det drejer sig om. Vi har jo set adskillige eksempler på det rundt omkring i verden blandt andet i Canada og Australien som de seneste eksempler. Det er lignende eksempler fra omverdenen som vi kan lære af. Siger Kuupik Kleist.

Formanden er lige nu i Geneve for at tale ved FNs menneskerettighedskommission om 'The expert mechanisms on the rights of indegineous people' eller på dansk: 'Ekspertmekanismerne omkring oprindelige folks rettigheder'.