Kuupik Kleist: Ingen dato for selvstændighed

Klokken 10.56 i dag overrakte Hendes Majestæt Dronning Margrethe Selvstyreloven til Landstingets formand Josef Motzfeldt. Dermed bliver den 30 år gamle Hjemmestyrelov afløst og en ny æra for Grønland er begyndt. Dronning Margrethe glædede sig over endnu engang at kunne overrække Grønland retten til mere selvbestemmelse.
21. juni 2009 16:47

- Det er et stort øjeblik også for mig at kunne overrække selvstyreloven til dem og dermed til det grønlandske folk. Sådan lød det da Hendes Majestæt Dronning Magrethe i dag klokken lidt i 11 overrakte Grønlands selvstyrelov til Landstingets formand Josef Motzfeldt. Og den nykronede Landstingformand ser frem til en tid med selvstyre i Grønland.

- Det er en dag, hvor man skal holde styr på sine følelser. Det er en stor dag for Grønland, for vi har gennem årene betragtet Hjemmestyret som en mellemstation. Men man kan ikke blive ved med at blafre i en slags ingenmandsland, og derfor har det været nødvendigt at fortsætte den fredelige udvikling af vores sameksistens, sagde Josef Motzfeldt på trappen foran Landstingsalen. Landstingsformanden mindede om, hvilke værdier der skal bære det Grønlandske selvstyre ind i fremtiden.

- Vi skal jo også skue ind i fremtiden, derfor er det vigtigt allerede ved starten at definere, hvad selvstyret skal bygge på: retfærdighed, accept af forskellighed, freden og bæredygtigheden, fastslår han.

Efter overrækkelsen stillede Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Landsstyreformand Kuupik Kleist op til pressemøde. De to herrer skulle dog først skifte anorakken ud med sort habit, før Landsstyreformanden kunne slå fast, at han ikke sætter nogen dato for fuld selvstændighed.

- Jeg sætter ikke dato eller årstal på. Jeg er fuldstændig overbevist om at Grønland er på vej mod selvstændighed. Det tager den tid det tager for et folk at gro et uimodståeligt krav om at blive en selvstændig stat. Jeg mener ikke, at det er noget man kan diktere ovenfra. Der er en masse forudsætninger for en løsrivelse, og den vigtigste er at folket selv føler, at nu må man blive fuldstændig fri. Men lige nu har vi en stor opgave i at implementere selvstyret - derefter kan vi så sige goddag til hinanden igen, og beslutte hvad det næste skridt skal være, sagde Kuupik Kleist med blikket rettet med Statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren håber dog, at Risgfællesskabet mellem Grønland, Danmark og Færøerne består i mange år endnu.

- Det jo ikke selvstændigheden vi fejrer i dag, men derimod en selvstyreordning som giver Grønland ret til at overtage 33 område og utimativt have skæbnen i egne hænder. Mit ønske er jo ikke, at det skal føre til snarlig løsrivelse og grønlandsk selvstændighed. Jeg er tilhænger af Rigsfællesskabet, sagde den danske statsminister under dagens pressemøde.