Kuupik Kleist holder tale om oprindelige folks rettigheder

Formand for Naalakkersuisut - landsstyreformand - Kuupik Kleist sagde igår i en tale i Geneve ved den såkaldte Ekspertmekanisme om Oprindelige Folks Rettigheder, at der med indførelsen af selvstyre i Grønland er tale om en de facto implementering af deklarationen om oprindelige folks rettigheder.
12. august 2009 14:10

Den såkaldte ekspertmekanisme er et organ, der blev etableret sidste år under FN's Menneskerettighedsråd.

Kuupik Kleist understregede i sit indlæg, at anerkendelsen af det grønlandske folk som et folk under folkeretten og herunder retten til selvbestemmelse, retten til Grønlands naturressourcer og anerkendelsen af grønlandsk som offcielt sprog er vigtige pejlemærker. Han sagde samtidig, at selvstyreprocessen, selv om den ikke altid havde været let, gennemgående har været baseret på en konstruktive og positiv dialog mellem Grønland og Danmark.

- Et vigtigt budskab at gentage i en verden, som ikke altid er præget af gode relationer mellem stater og oprindelige folk og af respekt for menneskerettighederne, fastslog Kuupik Kleist. Og han udtrykte håb om, at erfaringerne fra den grønlandske proces kan være til inspiration for andre af klodens oprindelige folk i deres kamp for større selvbestemmelse og i deres udvikling som folk.