Kuupik Kleist foreslår ambitiøs vejlederordning

En 1:1 vejlederordning, hvor unge følges fra barnsben og til de er uddannet, kunne ændre ved arbejdsløshedssituationen her i landet, foreslår IA's afgående formand.
25. april 2014 10:00

I øjeblikket er der 3.000 førstidspensionister og 5.000 ledige i landet.

- Hvis ikke vi er i stand til at gøre nogle ting, så op imod de 10.000 mennesker bliver i stand til at påtage sig et arbejde, så står vi i et meget meget alvorligt problem, siger Kuupik Kleist. Han var ikke tilfreds med den politisk-økonomiske beretning, som Naalakkersuisut fremlagde i går.

- Så vidt jeg kan læse, er der ingen prioritering af opgaverne.

Han mener, at der især skal gribes fat om ungdomsarbejdsløsheden, fordi det er et problem, der peger langt ud i fremtiden.

IA's afgående formand lægger en stor plan på bordet, der skal gavne de unge, og som også kan skabe jobs. Han foreslår, at Selvstyret etablerer en 1:1-vejledningsordning for unge. Et ambitøst forslag, hvor vejledere hver skal følge én ung fra barnsben og til endt uddannelse.

- En personlig vejledning, hvor man følger hver enkelt ung fra vedkommende står op om morgen, og nærmest til vedkommende går i seng. Det ser ud til, at vejledningsindsatsen trænger til at blive forstærket enormt meget, siger han.

En sådan ordning vil få bugt med den værste arbejdsløshedspukkel og samtidig fokusere på de unge, siger Kuupik Kleist, men han har ikke undersøgt, hvor meget det vil koste, hvis alle landets unge skulle få en slags coach.

Kuupik Kleist er i øvrigt positiv over for Naalakkersuisuts forslag om til efteråret at hæve pensionsalderen.

- Der er fordele ved at forvente, at folk kan klare sig selv et par år længere, siger han.