Kuupik Kleist er ikke optimistisk

FN's klimakonference i Cancun i Mexico skal efter planen ende med et slutdokument idag fredag. Men når det gælder de helt store resultater, er formand for Naalakkersuisut ikke optimist.
10. december 2010 15:42

Spørgsmålet er, om de her forhandlingsrunder overlever og kan fortsættes, lyder det fra Kuupik Kleist:

- Sent i går aftes var alle bolde stadigvæk i luften, og der var stor set ikke kommet nogle resultater fra formandsskabets forhandlingsgruppe, fortalte Kuupik Kleist tidligere på dagen.

- Her i Mexico er vi lissom kommet ned på jorden, og det hidtidige forløb ved konferencen rejser tvivl om den her form for forhandlingsrunder overhovedet kan overleve?

Med hensyn til Grønlands position er Kuupik Kleist dog mere tilfreds.

Der er i følge ham ikke sket noget, som rykker ved Grønlands aftale med den danske regering, hvor Grønland frem til Kyotoprotokollens udløb i 2012 har forpligtet sig til reducere sit CO2-udslip med 8 procent.

Tilbage i Mexico afleverede klima og energiminister Lykke Friis det danske riges statement til klimakonferencen:

- Den har vi arbejdet på i nogle dage, og vi er rimeligt tilfredse med den del af det, som vi har haft indflydelse på.

Den del Grønland har haft indflydelse på, handler om, at der skal tages specielle hensyn til oprindelige folk, som jo blandt andet omfatter Grønland.

- Og så har vi fået slået fast, at det danske kongerige dækker et meget stort område, hvor den arktiske del er det, der er mest udsat i forbindelse med klimaforandringerne. Og at der skal fastholdes specielt fokus på det, fortæller formanden for Naalakkersuisut.

Kuupik Kleist fortæller også, at Grønland har meget positive forhandlinger med den danske regering om, hvordan rigsfællesskabet betaler for de CO2-kvoter, Grønland risikerer at måtte betale, hvis Grønland ikke skulle nå at reducere sit CO2-udslip med 8 proccent.