Kuupik Kleist: Der blev lyttet til Grønlands ønsker

Da Landsstyreformand Kuupik Kleist holdt møde med klimaminister Connie Hedegaard i dag i København, blev der opnået forståelse for, at der ikke skal stilles hindringer i vejen for en industriel og økonomisk udvikling i Grønland.
Skrevet af Mads Lynge
15. september 2009 17:01

Samtidig blev det også slået fast, at den diskussion, der i øjeblikket er mellem Danmark og Grønland også har en global vinkel. Landsstyreformand Kuupik Kleist siger:

- Det har været vigtigt for mig at understrege, at den diskussion vi har med Danmark omkring Grønlands situation, at det ikke er en isoleret debat, som kun angår os. Det er en hel central problemstilling i forbindelse med forhandlingerne op til klimatopmødet, og det er en hel central problemstilling, som skal løses, hvis man skal gøre sig nogen forhåbninger om, at Kyoto-aftalen bliver afløst af en ny global aftale. Så den forståelse har vi opnået idag, siger Kuupik Kleist.

Principielt er der enighed om, at miljøet skal beskyttes og man skal søge at bremse op for klimaforandringerne. Man vil også undersøge mulighederne for udvikling af brintteknologi i Grønland. Det skal undersøges hvilke forskningsmæssige samarbejder, der kan etableres, og så skal det også undersøges om en kommende aluminiumssmelter i Maniitsoq kan tjene til eksempel for andre, at etablere storindustri baseret på vedvarende energi, fremfor storindustri baseret på konventionelle energikilder som olie og kul.

Generelt er Landsstyreformanden tilfreds med mødet med Connie Hedegaard. Han mener at mødet har åbnet for en god dialog fremover:

- Jeg synes vi har taget nogle skridt fremad. Der er ikke blevet lukket af for noget. Der er til gengæld åbnet op for andre muligheder, og jeg synes det har været et positivt møde, og vi har opnået nogle resultater idag, siger Kuupik Kleist.

I næste måned skal han igen holde møde med klimaminister Connie Hedegaard, og indtil da skal der iværksættes undersøgelser på embedsmandsniveau.