Kuupik: INI er ikke klar til mere ansvar

Den afgåede formand for boligselskabet INI, Erik Nørskov, har kritiseret de ansvarlige politikere for manglende vilje til at løse landets boligproblemer. Naalakkersuisut-formand melder hus forbi, men er fåmælt, når det gælder årsagerne bag udskiftningen af bestyrelsen.
Skrevet af Mads Fisker
27. marts 2012 07:51

I forbindelse med sin afgang op mod weekenden smækkede formand Erik Nørskov med døren og tilkendegav stor skuffelse over Naalakkersuisut. Han mener nemlig, at den afgåede bestyrelse var stillet i udsigt, at der ville blive taget skridt til at gøre INI til et mere selvstændigt boligselskab med blandt andet større ansvar for selv at rette op på renoverings-efterslæbet. Men det er INI slet ikke klar til, svarer Naalakkersuisut-formand Kuupik Kleist nu tilbage. Og han mener ikke at have givet løfter til den nu afsatte bestyrelse. 

- Vi har sagt, at vi ville undersøge og vurdere de her ting, det har vi gjort og er kommet frem til, at det ikke er tid til at gøre det.  På spørgsmålet om, hvorvidt INI skulle overtage boligmassen, har vi altså indtil nu vurderet, at tiden ikke er inde.

Hvad er for jer afgørende for, hvorvidt I ønsker at tage det her skridt?

- Det er jo dels, at det skal være et velfungerende selskab, hvis man overdrager så store værdier til administration, og dels hele spørgsmålet om renoveringsmidler, hvor der jo er opbygget et meget, meget stort efterslæb over årene.

Erik Nørskov giver udtryk for at have forsøgt at få klart svar på netop spørgsmålet om INIs fremtidige rolle. Hvordan kan det være, at I ikke har kunnet give ham det?

- Den kommende boligredegørelse har været et halvt år forsinket, men nu kommer den i næste måned til debat i tinget, og det bliver udgangspunktet for at revurdere INIs rolle og altså vurdere, hvad den fremtidige rolle bliver. Vi kan jo ikke konkludere på en debat, vi ikke har haft endnu.

Bestyrelsen bliver jo nu skiftet ud, og det er en beslutning, der er truffet fra kommunerne og jeres side. Hvad er baggrunden for den beslutning?

- Vi har jo prøvet at komme til enighed med kommunerne om en ny bestyrelse, og det kompromis, der er indgået, har været, at der skulle være en helt ny bestyrelse.

Og hvordan kan det være?

- Det har jeg ingen kommentarer til.

Hvad skal den nye bestyrelse så gøre bedre end den afgåede?

- Det er helt klart, at der er behov for, at de fleste kan være tilfredse med det serviceniveau, selskabet yder. Og den debat, der over en længere årrække har været omkring INI , har jo fortrinsvis været præget af, at lejerne synes, de skulle have bedre service.  

Og på hvilke områder har den afgåede bestyrelse ikke været i stand til at løfte den opgave?

- Det har jeg ingen kommentarer til. Men det er jo klart, at med så stor en offentlig boligmasse har vi behov for et selskab, der administrerer boligmassen godt og til tilfredshed for lejerne.

Men ansvaret for den omtalte renovering, som vel har en hel del med lejernes tilfredshed at gøre, ligger jo hos jer. Kan vi overhovedet komme nærmere, hvad INIs bestyrelse ikke har været dygtig nok til?

- Nej altså, jeg kommenterer ikke i pressen, hvad enkelte medlemmer eller hele bestyrelsen kan eller ikke kan. Vi har jo pligt til at sørge for at blive enige med kommunerne om at indsætte en bestyrelse, vi vurderer kan gennemføre den forandringsproces, som er i gang i INI.

Bygge- og anlægsadvokat Lissi Olsen er ny formand for INI, mens de nyudpegede menige bestyrelsesmedlemmer alle har direktørerfaring. Omkring bordet vil fremover sidde Arctic Umiaq Lines Jette Larsen, den danske boligselskabsboss Bjarne Krog-Jensen samt tidligere koncerndirektør i entreprenørselskabet MT-Højgaard, Kristian May.