Kuupik har tillid til Selvstyrets bestyrelser

Forfatteren og journalisten Jan Cortzens barske udfald forleden mod udpegningen af ledelserne til de offentligt ejede selskaber kan formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, ikke umiddelbart nikke genkendende til.
Skrevet af Karsten Sommer
27. november 2010 15:47

Jan Cortzen har specielt hæftet sig ved, hvordan landets suverænt største virksomhed Royal Greenland har en bestyrelsesformand og en direktør som bor i Danmark.

- Jeg har truffet de første fire herboende grønlændere, som er fuldt kvalificerede til at overtage begge stillinger. Hvis Grønland skal opnå selvstændighed og have en selvbærende økonomi, kan det ikke nytte, at man bliver ved med at knytte sig til mere eller mindre kendte danske erhvervsledere. Der må i stedet satses på de talenter, man kan finde i det grønlandske lederpotentiale, sagde Jan Cortzen.

Han kritiserede også generelt ledelserne inden for de offentlige forvaltninger, hvor han mener der er alt for mange inkompetente chefer. Man må spørge sig selv hvem i himlens navn der har ansat dem?, siger Jan Cortzen. Og det spørgsmål har vi ladet gå videre til Kuupik Kleist, der siger:

- Jeg ved ikke hvem det er Jan Cortzen hentyder til? Vi fra Naalakkersuisut vælger bestyrelserne til de samfundsejede selskaber. Og vi gør selvfølgelig alt hvad vi kan for ikke at udnævne uduelige bestyrelsesmedlemmer. Vi vælger dem i forhold til deres kvalifikationer, og ikke i forhold til deres partitilhørsforhold eller race og den slags, siger Kuupik Kleist.

- Til gengæld vil jeg ikke tage ansvar for aktieselskabsbestyrelsernes ansættelse af ledere. Det er både naturligt, og lovgivningsmæssigt fastlagt at det er deres ansvar. På den led er det også deres beslutning om ledelse og bestyrelse skal have bopæl i Grønland eller Danmark. Men jeg ser da helst at man ansætter folk, der bor her i landet, fastslår formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist.