Kuupik garanterer: - Ingen koalition med Siumut

IA's formand Kuupik Kleist slår nu én gang for alle fast, at der ikke bliver nogen koalition mellem IA og Siumut efter valget i tirsdag. IA står ifølge flere meningsmålinger til sejr, og det vil i så fald sætte punktum for 30 år med Siumut, lover Kuupik Kleist.
01. juni 2009 15:24

Kuupik Kleist (IA) garanterer nu, at der ikke bliver et landsstyresamarbejde mellem IA og Siumut.

- Det er 100 procent sikkert det. Det er blandt andet på grund af valgkampens forløb og især den måde, som valgkampen og Siumuts løfter er sket i de sidste dage, siger Kuupik Kleist.

IA står ifølge en meningsmåling fra Ilisimatusarfik til at få 44 procent af stemmerne og dermed at skulle lede forhandlingerne om en ny landsstyrekoalition, men IA-formanden lukker nu den sidste dør for et samarbejde mellem landets to største patier. Det skyldes både Siumuts urealistiske valgløfter og partiets menneskesyn, siger Kuupik Kleist til Radioavisen.

- Det er den meget nedladende holdning overfor medkandidater fra andre partier. Lige fra at sige, at vi ikke har noget at bidrage med politisk, og at vi ikke kan udrette noget, til den meget hånlige måde at omtale sine kolleger på.

Kuupik Kleist fremhæver samtidigt Siumuts valgløfter om efterskole ophold i Canada og flybilletter til 200 kroner, som urealistiske valgløfter. Særligt det sidste vække bekymring:

- Det er dels et fantasiforster og en anskuelse som siger, at Siumuts politikere vil i direktionsgangene og diktere, hvordan selskaberne skal køre deres forretning. Og vi arbejder jo for at komme væk fra de her metoder. På den måde har valgløfterne udviklet sig til enten noget meget luftigt, eller noget, som slet ikke kan lade sig gøre.

Og Kuupik Kleist garanterer, at IA ikke kommer til at gå arm i arm med Siumut med ham ved roret.

- Det er min helt faste indstilling overfor min hovedbestyrelse og den kommende landstingsgruppe. Det bliver uden mig i hvert fald, siger han.