Kuupik er både overrasket og glad

Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, modtager meddelelsen om den amerikanske tilslutning til FN-deklarationen med både overraskelse og stor glæde.
18. december 2010 14:33

Kuupik Kleist har tidligere beskæftiget sig med problematikken om de oprindelige folks vilkår og blandt andet været med til at forhandle FN-deklarationen på plads.

- I de mange år hvor rettighederne har været til forhandling, har USA og en række andre lande været store modstandere af at oprindelige folks rettigheder skulle nedfældes og vedtages i FN. Så nyheden om USA´s nye holdning, er virkelig stor og glædelig, siger Kuupik Kleist.

- Når først USA flytter sig, så fører det erfaringsmæssigt til at andre lande følger trop, så deres holdningsændring vil sandsynligvis føre til at rettighederne nu vil blive effektueret mange andre steder også.

Men hvad betyder USA´s opbakning helt konkret og jordnært for de oprindelige folk?

- Obama sagde allerede under sin valgkamp, at han ville sikre at de oprindelige folks stemmer også ville blive hørt i Det Hvide Hus. Det løfte har han indfriet nu med sin nye erklæring. Og helt konkret kan det få betydning for en lang række sager om landrettigheder og udnyttelse af naturrigdomme, som kører mellem de amerikanske myndigheder og landets oprindelige befolkninger. Erklæringen kan sikre at de får udbytte, når naturens rigdomme udnyttes i områder, som de har rettigheder til. I USA er det jo svært at få hævdet sin ret, når man har med de store selskaber at gøre. Det kan nok blive nemmere nu, siger Kuupik Kleist.

Naalakkersuisut vil snarest komme med en udmelding overfor den amerikanske regering om kursskiftet i USA.

- Vi har først fået meldingen fredag, men det er jo en sag Grønland sammen med Danmark har været involveret i helt fra starten, og vi vil naturligvis hurtigst muligt udtrykke vores begejstring og taknemmelighed for det der er sket, slutter formanden for Naalakkersuisut.