Kuupik: Ecuador-model er passiv forsørgelse

Selvom Kuupik Kleist kalder det en "interessant idé", at Ecuador bliver kompenseret for at lade olien ligge i undergrunden, mener han samtidig, at det kan blive en fortsættelse af en passiv forsørgelse, som ikke er hensigtsmæssig for Grønland.
Skrevet af Naimah Hussain
11. juli 2011 12:26

I DR2-programmet Deadline kalder formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, Ecuador-modellen for interessant. En model hvor Ecuadors regering indgik en unik aftale med FN i efteråret 2010 om at få halvdelen af oliens værdi - cirka 19 milliarder kroner - for at undlade at udvinde olieressourcerne.

Logikken bag modellen er, at miljøskadevirkningerne ved at hente olien op er så store, at det er bedre at lade den ligge.

Og principielt set er det en god idé, siger Kuupik Kleist over telefonen fra Siorapaluk, hvor han befandt sig her til formiddag sammen med regentparret.

Men trods det interessante i at kompensere for potentielt miljøskadelige aktiviteter, siger Kuupik Kleist, at det kun er en teoretisk mulighed, der er meget luftig på nuværende tidspunkt, fordi der ikke har været nogen henvendelser om sagen.

Samtidig siger Kuupik Kleist, at olieaktiviteterne er et led i en øget økonomisk selvstændighed i fremtiden, og hvis en sådan Ecuador-model blev indgået, ville Grønland fortsætte i en passiv forsørgelse, i stedet for at være aktivt medvirkende til at øge indtjeningen for landet.

- Derfor har Naalakkersuisut da heller ingen planer om at gøre noget aktivt for at få indført sådan en model i Grønland, siger han.

I Ecuador er regeringen gået med til at lade være med at udnytte de 850 millioner tønder olie, der ligger under Yasuni Nationalpark. Aftalen er indgået med FN’s Udviklingsprogram, UNDP. FN mener, at det vil skade regnskoven og de sjældne arter samt udlede 400 millioner ton CO2, hvis olien graves op. Samtidig vil det påvirke områdets oprindelige befolkning.

Som kompensation får Ecuador halvdelen af oliens værdi - cirka 19 milliarder kroner - penge, der kommer fra vestlige lande og private organisationer. UNDPs medarbejder Rebeca Grynspan beskrev projektet under præsentationen som et innovativt og spændende initiativ for hele kloden, ifølge BBC. Og hun understregede, at UNDP har interesse i at fortsætte projektet i andre lande, f.eks. Guatemala, Vietnam og Nigeria.

UNDP har oprettet en fond til formålet, og pengene skal efter aftalen gå til at investere i Grøn Energi, social udvikling, fattigdomsbekæmpelse samt beskyttelse af den oprindelige befolkning i Ecuador, lød det dengang fra UNDP medarbejder Rebeca Grynspan.