Kunstner sætter fokus på dansk flygtningedebat

Den grønlandske kunstner Julie Edel Hardenberg deltager i en ny stor kunstudstilling i København, der stiller skarpt på skyggesiden af dagens Danmark.
Skrevet af Karsten Sommer
08. juli 2010 09:41

Udstillingen har den ironiske titel "Danmark 2010 - en vejledning til nationen for ‘verdens lykkeligste folk. En ironisk ment titel, fordi udstillingen stiller skarpt på skyggesiden af dagens Danmark, skriver galleriet Overgaden, der står for udstillingen.

Udstillingen ser nærmere på det misforhold, der eksisterer mellem det glansbillede, der dominerer den danske selvopfattelse og så det mindre flatterende billede, virkeligheden tegner af kongeriget Danmark, med konstant forringelse af velfærden, indskrænkning af borgerrettigheder og mistænkeliggørelse af udlændinge.

Gennem værker af både danske og udenlandske billedkunstnere tegner udstillingen et kritisk portræt af tingenes tilstand i Danmark anno 2010 og undersøger hvilke motiver, der ligger bag opfattelsen af Danmark som "Paradis på jord".

Julie Edel Hardenbergs bidrag til udstillingen hedder Det velsignede land, og består af et 3 meter langt Dannebrogsflag med hele 7 hvide kors, i stedet for det ene, Dannebrog normalt fremviser.

De 7 kors symboliserer ifølge Julie Edel Hardenberg det syv-siders ansøgningsskema, som flygtninge skal udfylde, når de søger om humanitær opholdstilladelse i Danmark.

Udstillingen åbnede i forrige uge, og kan ses i Galleri Overgaden frem til 15.august.