Kunst som terapi hjælper udsatte børn

På Nuuk Kunstmuseum er der i dag fernisering på udstillingen 'Iluliaaraq'. Kunstnerne er børn fra Nuuk og primusmotorerne i udstillingen er Lisbeth Lings og Susanne Jensen, der er kunstterapeut. I sit virke har Susanne Jensen arbejde med omsorgssvigtede børn, der gennem kunstterapien har fået bearbejdet deres dårlige oplevelser.
Skrevet af Peter Troelsen
03. maj 2012 14:44

Farvestrålende tegninger har overtaget udstillingslokalerne på Nuuk Kunstmuseum i forbindelse med udstillingen 'Iluliaaraq'. Børn fra babystadiet og op til 18 år har brugt alle sanserne og fremstillet malerier og skulpturer, som gæsterne på Nuuk Kunstmuseum nu kan få indblik i.

- Jeg tror på, at børnene er fremtidens rescurser, og udstillingen her er et klokkeklart bevis på, at vi er godt stillet på det område. Mange af børnene har haft en problemfyldt opvækst, og en udstilling som denne vil styrke deres selvværd. Normalt er det kun familien, der får lov at beundre kunstværkerne, men her har vi fået muligheden for at komme ud til offentligheden med de kunstværker, børnene har skabt, fortæller Susanne Jensen, imens de sidste værker bliver hængt op.

Et af temaerne på udstillingen er Noahs kajak, hvor børnene har fremstillet dyr parvis med udgangspunkt i aflagte sko. Blindtegninger af huse, som kunstnerne sidenhen har arbejdet videre med, hænger side om side med kunst med mere moderne tilsnit.

- Vi har bagt op til denne udstilling i et par år gennem Billedskolen, og det er en ualmindelig stor tilfredsstillelse at se børnenes værker præsenteret i flotte omgivelser her på museet. Børnene har brugt hele kroppen til at fremstille værkerne, og jeg er overbevist om, at de har fået flyttet deres grænser gennem arbejdet med kunsten. Det bliver deres talerør for at få bearbejdet de oplevelser,gode som dårlige, de har haft gennem deres liv, fortæller Susanne Jensen.

Børnene er stolte af deres værker, som de har lagt deres sjæl i fremstillingen af. Nogen børn har et enkelt værk med på udstillingen imens andre har flere tegninger og skulpturer at udstille.

- Tre af værkerne på udstillingen har jeg lavet, og de hænger samlet her i hjørnet. Jeg glæder mig til at der kommer folk og ser på de ting, vi har lavet, fortæller Minik, der var med til at få de sidste deltaljer på plads inden publikum bliver lukket ind torsdag 3. maj fra klokken 16.00.

Læs mere om kunstterapi: http://iluliaq.gl/hvorfor-kunstterapi