Kunst skal bevidne canadiske overgreb

Den canadiske Sandheds og Forsoningskommmission vil nu også inddrage kunst som vidnesbyrd om overgreb mod indianer- og inuitbefolkningen.
06. august 2010 13:22

Kommmissionen afholder høringer i hele Canada for at lytte til historier om misbrug af indianer- og inuitbørn i landets kostskoler.

Børnene blev fjernet fra deres familier og sendt på kostskoler. Mange af dem blev psykisk og seksuelt misbrug på disse kostskoler, der var ledet af protestantiske eller katolske kirkesamfund i samarbejde med den canadiske regering.

Kommissionen vil høre, hvad de overlevende, som de selv kalder sig, har af historier at fortælle. Men for flere er det for svært at tale om, så nu vil Kommissionen også gerne have tegninger, malerier, musik, fotos eller andre kunstværker, der illustrerer misbruget.

- Vores opgave er at samle erindringer og historier fra dem, der blev misbrugt. Indianere og inuitter har altid brugt kunst til at udtrykke deres følelser og meninger, så det er fuldstændigt naturligt og kulturelt korrekt, at vi også accepterer kunstværker som en del af høringerne, siger kommissionesmedlem Marie Wilson til CBC News

Meningen med Sandheds og Forsoningskommmissionen er at prøve at hele de mange psykiske sår, såvel som at oprette en historisk oversigt over misbruget.

Kunstværkerne vil blive en del af en permanent samling.