John Egede fik travlt med at køre i Brugseni, da hans kærestede ringede og fortalte om tilbud på bleer. Foto: KNR

Kunder om Black Friday: - Jeg var bare nødt til at tage i butikken for at handle

Franske politikere opfordrer til at forbyde Black Friday - men det var de kunder, KNR mødte i Nuuk og Ilulissat, ikke enige i.

En af årets største shoppedage, Black Friday, hvor hjemmesider og butikker verden over er fyldt med gode tilbud og rabatter, bliver taget godt imod af forbrugerne her i landet.

- Vi udnytter dagen til at købe ekstra, mens varerne er på udsalg, fortæller John Egede, som af sin samlever er blevet sendt til Brugseni i Nuuk for at købe tilbudsvarer.

- Da min kæreste ringede og fortalte, at tilbudsvarerne fra Black Friday var ved at blive revet væk, var jeg bare nødt til at tage til butikken for at handle, fortæller John Egede.

Dagen bliver også udnyttet i Ilulissat.

- Det betyder meget for mig, især som studerende. Jeg udnytter Black Friday til at købe julegaver. Så det er en fordel for mig, fortæller Asa-Julia Siegstad, der studerer til pædagog i Ilulissat.

Og kundernes udnyttelse af dagen kan mærkes af Brugseni i Nuuk.

- Nu var jeg selv nede og se døren blive åbnet her i Brugseni i Nuuk i morges klokken 9. Der var mange mennesker, jeg vil skyde på, at der var omkring 80 mennesker, der ventede på at komme ind og handle, siger Jes Nyborg, der er salgschef i Brugseni.

Og det kan også mærkes i de andre Brugseni-butikker på kysten.

- Blandt andet i Nanortalik, der har vi allerede solgt lige så meget, som vi har solgt for hele dagen i går eksempelvis, siger Jes Nyborg.

Franske politikere vil forbyde Black Friday for miljøets skyld. Det er nemlig dobbeltmoralsk at ville reducere udledning af drivhusgasser og opfordre til et forrykt forbrug på en gang, mener miljøministeren.

LÆS OGSÅ Franske politikere vil forbyde Black Friday for miljøets skyld

- Jeg er enig, men vi må også tænke på, at det er meget dyrt her i landet. Derfor synes jeg, at Black Friday bør fortsætte her med tænke på lavtindkomstfamilierne, siger Aviaja Adolfsen, der er handler i Brugseni i Nuuk.

Men Asa-Julia Siegstad fra Ilulissat har ikke tænkt over, om Black Friday, bæredygtighed og udledning af drivhusgasser hænger sammen. 

- Jeg er tilfreds med, at der kommer tilbudsvarer, især her ved juletid, siger hun.

Brugseni tvivler også på, at Black Friday kan afskaffes. 

- Jeg tror sådan set, at det som udgangspunkt er svært at bremse udviklingen, der hedder, at vi får nogle specielle dage. Så hvis ikke det er Black Friday, så bliver det en anden dag, der bliver noget specielt for vores handel. Så jeg tror, at det er lidt op ad bakke for de franske politikere, Jes Nyborg.

Hos Butik 56 i Ilulissat, hvor Asa-Julia Siegstad er på udkig efter julegaver, har man heller ikke tænkt på, om Black Friday og powershopping er skidt for miljøet. Men den familieejede butik har handlet på en anden måde for klimaet, påpeger medarbejder Finn Geisler:

- Vi har ændret noget. Vi har nemlig udskiftet vores plastikposer med papirposer som  disse, siger han og viser en papirpose frem.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt