Kun få vælger dansk SU

Kun ganske få grønlandske studerende har valgt at gå over i det danske SU-system for at opnå samme rettigheder som deres danske medstuderende.
Skrevet af Mads Fisker
20. april 2011 05:05

En rundringning til de grønlandske huse i Danmark viser, at blot 10 ud af de omkring 500 grønlandske studerende i landet har valgt at modtage den danske uddannelsesstøtte frem for den grønlandske.

- De mister nogle fordele ved at gå over på dansk SU, og det vil være synd, siger uddannelsesvejleder Pia Rosing Heilmann fra Det Grønlandske Hus i København.

Naalakkersuisoq for uddannelse opfordrede under forårssamlingen studerende til at skifte til dansk SU, hvis de ville opnå samme rettigheder. Det skete i forbindelse med behandlingen af et forslag fra Siumut om at sikre de studerende fuldstændig samme rettigheder som deres danske medstuderende til blandt andet store rabatter på bus- og togkort. Et forslag, som blev endegyldigt nedstemt.

Men selv om den grønlandske uddannelsesstøtte har sine handicap, så er der en række gode grunde til ikke bare at skifte til dansk SU-system uden at tænke sig godt om, siger Pia Rosing Heilmann.

Blandt den grønlandske uddannelsesstøttes fordele hører nemlig betalt fysioterapi, akut tandlægehjælp og ikke mindst muligheden for at tjene langt flere penge end de danske medstuderende uden at betale skat.

Det er oplagt at søge dansk SU, hvis man venter barn, da man så kan få dobbeltklip. Tidligere var en årlig frirejse desuden et vægtigt argument for omvendt at blive på grønlandsk SU, men en bevilling på finansloven heroppe har sikret, at den også tilbydes modtagere af dansk SU.