Kun få bliver dømt til samfundstjeneste

Muligheden for samfundstjeneste har eksisteret siden 1. januar 2010, men alligevel er det kun et fåtal, der får den dom. Men ansvaret ligger ikke alene hos kredsretterne, lyder det fra en dommer.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
18. januar 2012 07:57

Leif Senholt, som er ekspert i den grønlandske kriminalret, sagde i går til KNR, at den lange venteliste til afsoning hos landets syv anstalter kan barberes ned til nul, hvis retssystemet bliver mere opmærksom på problemet og dømmer flere til samfundstjeneste.

Men det ansvar vil kredsretterne ikke have på skuldrene:

- For det første vil jeg sige, at kredsretterne i Grønland ikke har ansvar for, hvor mange anstaltspladser der er rundt omkring i landet, siger Kredsdommer-foreningens formand, Myrna Lynge.

Efter man lukkede den midlertidige anstalt i Kangerlussuaq for et års tid siden, eksploderede ventelisten til 300. Derfor mener, blandt andre direktøren for Kriminalforsorgen, Thomas Nicolajsen, at samfundstjeneste burde anvendes mere i de grønlandske retter. Dertil siger Myrna Lynge:

- Der må jeg lige præcisere, at det ikke kun er retternes ansvar at dømme til samfundstjeneste. Anklagemyndigheden og forsvarerne er medspillere i det spil således, at de begge har mulighed for at komme med påstande om samfundstjeneste, som kredsretterne så kan tage til efterretning, siger Myrna Lynge.

Tom Ostermann, som er medlem af fosvarerforeningens bestyrelse har i kun ét enkelt tilfælde fået sin klient dømt til samfundstjeneste.

- Andre gange har der ikke foreligget personundersøgelser fra anklagemyndighedens side. Det betyder, at dommen som oftest falder til anklagemyndighedens fordel, det vil sige en anstaltsanbringelse.

- Og hvis der ikke foreligger en personundersøgelse, bliver de tiltalte ikke dømt til samfundstjeneste, siger forsvarer Tom Ostermann.

Ialt 296 domfældte venter nu på at afsone deres dom i en anstalt. Og efter et møde mellem de politisk ansvarlige står det klart, at der ikke er nogen løsning på vej i den nærmeste fremtid.

Justitsminister Morten Bødskov vil således ikke sende penge af sted efter flere anstaltspladser, mens naalakkersuisoq Anthon Frederiksen med umiddelbar opbakning fra retsordførerne i Inatsisartut ikke ser den fra dansk side foreslåede ventetids-benådning som en acceptabel løsning.