Kun 16 politikere må være i salen under efterårssamlingen

Coronasmitten fortsætter med at stige i Nuuk. Derfor har formandsskabet i Inatsisartut besluttet at afvikle efterårssamlingen lidt anderledes end normalt.
Normalt går medlemmerne af Inatsisartut i et optog fra Han Egedes hus, når efterårssamlingen starter. Det kommer ikke til at ske i år. Arkivtoto. Foto © : Malik Brøns/ KNR
24. september 2021 08:08

Ingen morgenmad og færre politikere i salen. 

Når landets folkevalgte stimler sammen til åbningen af dette års efterårssamling i Inatsisartut, bliver det noget anderledes, end det plejer. 

For mens antallet af coronasmittede rasler ned i andre lande, stiger det her. 

I løbet af det seneste døgn er der konstateret 13 nye tilfælde af corona i Nuuk. Dermed er der nu i alt 143 smittede i hele landet. 

Og på grund af den seneste udvikling har formandskabet i Inatsisartut besluttet sig for at tage nogle forholdsregler. 

Det fortæller formanden for Inatsisartut, Hans Enoksen, der også er formand for Naleraq i et interview med KNR's radioprogram Nunatta Nipaa.

- Vi har indført nogle strenge ordninger, fordi der er en alvorlig spredning af coronavirus i landet for tiden, siger Hans Enoksen. 

- Hvis vi kan kræve, at andre skal tilpasse sig på grund af corona, så bør vi også lave vores egne restriktioner her i Inatsisartut, siger formanden. 

Lidt over halvdelen må være fysisk i salen

Det betyder, at kun 16 ud af de 31 folkevalgte politikere må være til stede i salen på samme tid. 

KNR har forsøgt at få svar på, hvor længe begrænsningerne gælder, men det har ikke været muligt.

Derudover vil politikerne også være afskærmet fra hinanden i salen. Og de 15, der ikke får lov at være fysisk til stede, må følge med fra computeren via et video-link. 

Inatsisartut-medlemmerne bor spredt over hele landet, og forårs- og efterårssamlingen er ellers de eneste tidspunkter på året, hvor de stort set alle mødes.

LÆS OGSÅ Efterårssamling: Fem sager som er værd følge

På åbningsdagen plejer de at spise morgenmad sammen i Hans Egedes hus, så går de til gudstjeneste og så videre ned til den røde Inatsisartut-bygning, der ligger i centrum af byen.

Sådan bliver det ikke i år. Både morgenmad og optog er aflyst, fortæller Enoksen. 

Trods de høje smittetal i Nuuk er der ellers ikke begrænsninger for, hvor mange der må samles, som det ser ud nu. 

Man skal dog kunne bevise, at man er vaccineret eller testet negativ for virusset, hvis man for eksempel skal ud at spise, på diskotek eller lignende. 

I går sagde naalakkersuisoq for sunhed, Kirsten L. Fencker, at man løbende vurderer situationen i forhold til, om restriktionerne skal strammes. 

- Vi vurderer situationen hver dag, og lige nu er situationen helbredsmæssigt forsvarlig, lød det fra naalakkersuisoq.