Kulturel modstand mod finanslovsforslagets nedskæringer

Der er allerede kommet kommentarer til et af de nye sparekrav, der ser ud til at blive resultatet af finansloven for 2014.
Skrevet af Karsten Sommer
13. november 2013 11:05

Naalakkersuisut foreslår at Grønlands Nationalteater - Nunatta Isiginnaartitsisarfia får nedskåret sin støtte med næsten 30 procent - fra 10 millioner til 7,2 millioner i både 2014, 2015 og 2016.

Organisation for skabende og udøvende kunstnere, EPI, kalder det nye sparekrav for "en hensynsløs behandling af kultur- og kunst".

Grønlands Nationalteater fik efter mange års kamp en fast bevilling i 2011, der blandt andet omfatter teatervirksomhed og drift af den nye Skuespillerskole, der har 4 elever.

Teateret har siden da gennemført en lang række turneer i hele landet, der alene i 2012 trak mere end 15.000 tilskuere. I år har publikummet været endnu større, blandt andet som følge af teaterets opførelse af musikteaterstykket Qullissara ved "Grønland i Tivoli" den 1.august.

 EPI-organisationen påpeger, at nedskæringen vil betyde at der fremover vil være 3 mio. kroner mindre til de i forvejen skrabede bevillinger til kulturlivet her i landet.

Det er fuldstændig uacceptabelt, skriver EPI, og tilføjer:

- Denne hensynsløse behandling af kultur og kunst udspringer fra manglende kulturpolitik fra Naalakkersuisuts side. Sidste gang der var en samlet kulturredegørelse i Inatsisartut var i 2004. Derfor vil vi stærkt opfordre Landstyremedlemmet for Kultur til at udarbejde kulturredegørelse til Inatsisartut, så Naalakkersuisut kan få sig en egentlig kulturpolitik.

- Det har Kulturarbejderne hårdt brug for, så de kan udføre deres arbejde under trygge vilkår, slutter Organisation for skabende og udøvende kunstnere, EPI, sin protest mod kulturnedskæringerne.