Fiskerne oplever fremgang i Kullorsuaq

Det har været et godt år for fiskerne i Kullorsuaq efter stiftelsen af selskabet Arctic Fish Greenland. Indhandlingen i år er allerede dobbelt så høj som hele sidste år.
Foto © : Royal Greenland
17. september 2018 16:19

Den kraftige stigning i indhandlingen har skabt stor glæde i bygden, fortæller Themothæus Petersen, formand for fisker- og farngerforeningen i Kullorsuaq, og medejer af Actic Fish Greenland A/S.

- Det er trygt. Selvfølgelig er det utrygt, når indhandlingen er indstillet, hvis man har nogle faste udgifter. Men nu liver vi i trygt og er blevet mere glade, da indhandlingen kører løbende, siger han. 

Anlægget i Kullorsuaq blev sidste år overtaget af det nystiftede selskab Arctic Fish Greenland A/S, der er ejet af lokale fiskere og Royal Greenland. Efter overtagelsen besluttede ejerne at skaffe flere frysere og sikre bedre forhold for fiskerne. 

Det betyder blandt andet, at fabrikken har holdt åben hele sommeren i modsætning til tidligere, hvor fiskerne måtte finde andre steder at indhandle efter vinterfangsten. 

En udvikling der kan mærkes i økonomien. 

 - Vi er begyndt at opspare. Sidste år havde vi ingen opsparinger, for vi plejer at bruge vores opsparing, når indhandlingen slutter om sommeren. Men nu kan vi leve trygt og roligt, siger Themothæus Petersen.

Arctic Fish Greenland har nu som mål, at de vil blive i stand til at forædle mere af deres produkter på fabrikken, så beskæftigelsen i bygden kan blive højere, og så produktionen kan følge den øgede indhandling.