Amazonas-skovbrande udleder enorme mængder af giftig kulilte i atmosfæren

NASA har offentliggjort satellitbilleder, der viser, hvor meget Amazonas skovbrande udleder af giftig kulilte i atmosfæren.
I hele 2018 blev der officielt registreret 40.000 brande i Brasilien. Tallet for 2019 er allerede oppe på 73.000 skovbrande mellem januar og august. Foto © : Scanpix
Skrevet af Ritzau
27. august 2019 12:50

Den amerikanske rumfartsorganisation, NASA, har nu offentliggjort en række satellitbilleder, der viser, hvordan skovbrandene i Amazonas udleder store mængder giftig kulilte - CO - i atmosfæren.

Det skriver Videnskab.dk.

De nye billeder viser den kulilte, som skovbrandene har udledt i atmosfæren fra 8. til 22. august i år. Skovbrandene begyndte i januar i år.

Hvis kulilten bliver presset ned i lavere luftlag, kan den være sundhedsskadelig for mennesker.

LÆS OGSÅ Militærfly og soldater bekæmper brande i Amazonas

NASA har indsamlet informationen med et instrument, Atmospheric Infrared Sounder, der kan måle koncentrationer af kulilte i atmosfæren i op til 5.500 meters i højde.

Kulilte er et luftforurenende stof, der kan blive i atmosfæren i op til en måned, og det spiller en betydelig rolle i forbindelse med klimaforandringerne.

Men den amerikanske rumfartsorganisation skriver også, at kulilten kan presses ned af vinden og potentielt skabe alvorlige konsekvenser for luftkvaliteten for mange mennesker.

I hele 2018 blev der officielt registreret 40.000 brande i Brasilien. Tallet for 2019 er allerede oppe på 73.000 skovbrande mellem januar og august, viser en optælling foretaget af Brasiliens rumfartsagentur, INPE.