Krydstogtturister tæt på Hans Ø

Et hold danske turister om bord på krydstogtskibet Ocean Nova nåede lørdag eftermiddag næsten frem til Hans Ø mellem det nordlige Grønland og Canada. Men de blev stoppet af isen blot 10 sømil fra den omstridte klippeknold.
08. september 2009 07:39

Det oplyser ekspeditionsleder Axel Fiedler, pensioneret kommandør og tidligere chef for Grønlands Kommando til Ritzau.

- Ud for den grønlandske ø Franklin Ø blev videre sejlads mod nord forhindret af kæmpemæssige isflager fra Polhavet, fortæller Axel Fiedler.

Ocean Nova - der tidligere bar navnet Sarpik Ittuk - sejlede fra Melvillebugten ved det gamle Thule videre nordpå gennem det smalle farvand mellem Grønland og Canada. De 44 passagerer om bord, som deltager i rejsebureauet Albatros Travels krydstogt, havde trods skuffelsen over ikke at nå helt frem dog god udsigt til Hans Ø i den klare grønlandske luft.

Skibet er nu returneret på vej mod Thule.

Den forblæste Hans Ø er centrum i en strid mellem Canada og Danmark, som begge gør krav på det lille ubeboede stykke land i Nares Strædet mellem Grønland og Ellesmere Island. Efter nye satellitfotos i 2007 måtte canadiske myndigheder indrømme, at den internationale grænselinje løber nogenlunde midt ned gennem øen - og ikke øst om Hans Ø, som canadierne hidtil havde hævdet.

Der skønnes at være store naturrigdomme i form af olie, gas og mineraler i området. Efter at uenigheden i sommeren 2005 brød ud i lys lue, indgik Canada og Danmark våbenhvile i ordstriden og har siden holdt en række møder om sagen.

Sagen om den kun 1,3 kvadratkilometer store ø blev senest drøftet mellem udenrigsminister Per Stig Møller og hans canadiske kollega, Lawrence Cannon, på et møde den 1. april. Der blev heller ikke ved den lejlighed fundet en løsning på konflikten.