Krydstogtskib aflyser al sejlads i Grønland: For farligt for gæsterne

Krydstogtsskib ”Ocean Atlantic” er tilbageholdt af sikkerhedshensyn. Danske Albatros må skuffe op mod 1.000 gæster, der har fået aflyst deres rejse til Grønland.
Danske Albatros er en af de helt store rejsearrangører i Grønland. Foruden krydstogtturisme ejer selskabet også Hotel Hvide Falk i Ilulissat, hvorfra de laver ture i området. Foto © : Albatros
09. august 2022 06:43

Forventningens glæde er afløst af skuffelse hos de mange passagerer, der skulle have rejst med Albatros til Grønland i august og september.

Deres krydstogtskib er nemlig blevet tilbageholdt af de norske søfartsmyndigheder på Svalbard, da myndighederne ikke mener, at ”Ocean Atlantic” er sikkert for gæsterne.

Overfor KNR bekræfter Søren Rasmussen, der er ejer og grundlægger af Albatros, at hele sommersæsonen i Grønland for ”Ocean Atlantic” er aflyst:

- Det er virkelig en trist situation. Og der er ikke noget vi hellere vil end at sende folk til Grønland, skriver han.

Ifølge Visit Greenlands anløbsliste skulle ”Ocean Atlantic” være ankommet til Tasiilaq den 5. august og opholde sig grønlandsk farvand frem til den 12. september, hvor sæsonen efter planen skulle slutte i Qassiarsuk.

Norske myndigheder har fundet 23 alvorlige fejl på skibet

Det er de norske søfartsmyndigheder på Svalbard, der har besluttet, at krydstogtskibet ”Ocean Atlantic” ikke må forlade havnen i Longyearbyen. Det er simpelthen for farligt at sejle med skibet.

Det siger kommunikationsrådgiver ved Sjøfartsdirektoratet, Dag Inge Aarhus til det norske medie NRK:

- Afvigelserne er særligt alvorlige med tanke på, hvilke områder skibet skal bruges i. Hvis der sker noget, er det svært at få assistance eller redning, siger han.

Han fortæller videre, at der er fundet 23 alvorlige fejl på skibet. Fejlene angår blandt andet brandsystemet, hovedmotoren, hjælpemotorerne og nødudstyr.

Foto © : Albatros

“Ocean Atlantic” er bygget i 1985, hvor det fungerede som en færge i Rusland og det øvrige Østeuropa. Skibet blev senest renoveret i 2017. Der kan være 198 passagerer på skibet og 140 besætningsmedlemmer.
Foto: Albatros.

Hul i skroget

På krydstogtskibet er der også fundet et hul i skroget.

Hullet resulterede i, at skibet tog vand ind, hvorfor besætningen måtte reparere skaden omgående. 

Da hullet opstod, befandt ”Ocean Atlantic” sig i det øde, iskolde farvand omkring Svalbard, hvor muligheden for at yde hjælp er meget begrænset.

Hændelsen blev ikke indrapporteret til de norske søfartsmyndigheder, hvilket Dag Inge Aarhus fra Sjøfartsdirektoratet overfor Svalbardposten kalder en ”alvorlig” forseelse.

Ifølge ejeren af Albatros, Søren Rasmussen, havde man forventet, at skibet ville blive godkendt til sejlads, når hullet i skroget blev udbedret, men sådan skulle det ikke gå:

52 mangler på "Ocean Atlantic"
Til BBC udtaler en talsmand fra havnemyndighederne i Skotland, at der i maj var flere ”mangler” på "Ocean Atlantic". Besætningen kendte blandt andet ikke proceduren for sikbets sikkerhedsøvelser.
Ifølge mediet Polar Journal fandt de britiske myndigheder intet mindre en 52 mangler på skibet, hvoraf otte var så alvorlige, at de i sig selv var nok til at få tilbageholdt krydstogtskibet.

- Skibet er alene tilbageholdt på grund af den ovennævnte skade, som de norske myndigheder kræver fuldt udbedret, inden skibet kan sejle videre, siger han.

At det alene er hullet i skroget, som er årsagen til, at ”Ocean Atlantic” er tilbagehold, bliver dog afvist af Dag Inge Aarhus.

- Havde der kun været tale om et hul i skroget, kunne det sandsynligvis været repareret hurtigt, og skibet kunne sejle igen, men der er mange andre problemer, siger han til Svalbardposten.

Ikke første gang, at sikkerheden dumper

Allerede før ankomsten til Svalbard, blev ”Ocean Atlantic” tilbageholdt i Skotland. 

Det skete den 22. maj, fordi at de lokale havnemyndigheder ikke mente, at skibets mandskab kendte skibets sikkerhedsøvelser.

- Jeg har aldrig tidligere hørt om en tilsvarende situation. Mandskabet blev sat til at øve sig, og skibet fik en ”dummebøde” af havnemyndighederne, skriver Søren Rasmussen til KNR.

31. maj blev skibet dog frigivet igen, da myndighederne vurderede, at det igen var ”sødygtigt og forsvarligt”. Det skriver Søren Rasmussen til KNR.