Borgmester Stine Egede (IA) er optimistisk omkring Narsarsuaqs fremtid.Foto: Inuit Ataqatigiit

Krydderier, glamping og en ny bro: Bygdebeboere lægger planer for Narsarsuaq

Der skal skabes nye erhvervsmuligheder i Narsarsuaq - og bygdebeboerne sparrer ikke på idéerne.

Der bliver i disse dage lagt store planer for Narsarsuaqs fremtid.

Skal der produceres honning, julepynt, eller krydderi af urter og planter fra området? Eller etableres et træningscenter, kursuscenter, rehabiliteringscenter, eller måske glamping, som er en luksusudgave af camping?

Det er nogle af de idéer, der blev diskuteret på et borgermøde i Narsarsuaq i torsdags, hvor omkring 60 mennesker var mødt op.

Idéerne kommer fra bygdebeboerne selv efter et seminar i juni, der handlede om bygdens fremtid. Og borgmester i Kommune Kujalleq Stine Egede fra Inuit Ataqatigiit er positiv omkring fremtiden.

- Stemningen er god, fordi folk er med på, at vi er i gang med at hjælpe dem med nogle muligheder, siger hun.

Vigtigst er broen

Siden april måned har et kommissorium arbejdet på at udvikle erhvervsmuligheder i Narsarsuaq. Kommissoriet blev etableret efter beslutningen om, at der skal bygges en ny lufthavn i Qaqortoq.

Arbejdsgruppen for Narsarsuaqs fremtid består blandt andet af repræsentanter fra Kommune Kujalleq, Departementet for Boliger og Infrastruktur, Mittarfeqarfiit, Innovation South Greenland, Grønlands Erhverv og Fåreholdernes sammenslutning.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Hvad skal der ske med Narsarsuaq?

Ifølge borgmesteren er etableringen af en ny bro første prioritet for udviklingen af Narsarsuaq, der vil skabe forbindelse til baglandet.

- Vores prioritet er broen. Hvis ikke broen kommer, er jeg bange for, at interessen for Narsarsuaq… Der vil være for meget skepsis i forhold til udviklingsmuligheder, siger Stine Egede.

Borgmesteren oplyser, at broen ville koste adskillige millioner kroner. Men den vil øge turismen, mener hun:

- Broen vil gøre, at Narsarsuaqlandsdelen vil få forbindelse til resten af Qassiarsuk bagland området, ligesådan at vi sidste år har sat nogle penge til side til at udvikle en vej til noget, der hedder Qajiitat..

Mange års planer

Der har gennem flere år været diskussion om Narsarsuaqs fremtid. Ifølge planen skal kommissoriets arbejde afsluttes næste år – i 2023.

- Der har været mange arbejdsgrupper de sidste 30 år, men den arbejdsgruppe jeg står for startede i april måned. Og jeg er også sikker på, at der vil være nogle dele af opgaverne, som kommer til at strække mere end 2023. Det er jo ikke en opgave som hverken Naalakkersuisut eller os er vant til, fordi det er noget helt ekstraordinært, siger Stine Egede.

Nu siger du selv, at der har været arbejdsgrupper de sidste 30 år. Så hvad vil I gøre for, at I kommer i mål med arbejdet?

- Vi skal gøre vores arbejde færdigt, sådan er det bare. Det har jeg sagt allerede i vinters. Jeg skal stå for den her opgave, og jeg skal nok gøre den færdig, siger borgmesteren.

Naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur Erik Jensen deltog også i borgermødet.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl