Kruse forkorter vinterjagten og hæver kvote

Naalakkersuisoq Karl Kristian Kruse har forkortet perioden, hvor erhvervsfangerne må jagte rensdyr under vinterjagten. Samtidig har han hævet kvoten på Nordlandet.
Foto © : Miki-Erik Brandt
Skrevet af Kenneth Elkjær
21. december 2017 09:08

Karl Kristian Kruse forkorter vinterjagten på rensdyr og hæver kvote

Naalakkersuisoq Karl Kristian Kruse har forkortet perioden, hvor erhvervsfangerne må jagte rensdyr under vinterjagten.

Sidste år kunne erhvervsfangerne fange rensdyr fra 18. februar til 10. marts i langt de fleste regioner. Den periode bliver forkortet med cirka en uge, når vinterjagten går ind i 2018.

Det skriver Departementet for Fiskeri og Fangst på Selvstyrets hjemmeside.

LÆS OGSÅ Fangstrådet blev ikke spurgt om ny vinterjagt

Større kvote på Nordlandet

Den forkortede fangstperiode skyldes, at Grønlands Naturinstitut skal foretage en officiel optælling af rensdyrbestandene i regionerne Sisimiut-Kangerlussuaq og Akia-Maniitsoq.

I flere af regionerne er der til gengæld skruet en smule op for kvoten. Det gælder blandt andet Akia-Maniitsoq, Nordlandet, hvor der i 2018 må fanges 200 rensdyr. Det er 50 dyr mere end vinterjagten i år.

Sidste år kritiserede WWF, Verdensnaturfonden, at daværende naalakkersuisoq for fangst, Hans Enoksen, åbnede for vinterjagt på Nordlandet, som er et vigtigt område for rensdyr.

LÆS OGSÅ WWF kritiserer udvidet vinterjagt

Til næste års vinterjagt har Naalakkersuisut forhøjet kvoten fra 150 til 200 på netop Nordlandet, og det vækker kritik fra biolog Kaare Winther Hansen fra WWF.

- Hvis du hæver kvoten, vil der være flere, der tager på jagt derovre, og forstyrrelsen af dyrene vil blive større, siger han.

Hos WWF er man generelt ikke særligt begejstret for vinterjagten på rensdyr.

- Generelt er vinterjagt meget problematisk,  for det er i den periode, hunnerne er drægtige, og de er meget følsomme overfor forstyrrelser, og vinterjagten vil jo give forstyrrelser af dyrene, siger Kaare Winther Hansen.

Det vækker dog glæde hos WWF, at fangstperioden er skåret ned fra tre til to uger.

Naalakkersuisut oplyser, at der ikke er nogen biologisk rådgivning fra Grønlands Naturinstitut i forhold til vinterjagten 2018. Kvoter og fangstperiode er alene en politisk beslutning.

LÆS OGSÅ Ny vinterjagt harmonerer ikke med sommerbegrænsning