Kruse erkender at WWF taler sandt

Karl-Kristian Kruse fastholder at det er bespottende når WWF kommenterer på overfangsten her i landet. Han må dog erkende, at de taler sandt.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
13. oktober 2016 05:14

Verdensnaturfonden videregav blot konklussioner fra Naturinstituttet, da de fornyligt kritiserede kvoterne for narhval og hvalros. Alligevel meldte blandt andre Siumuts fiskeriordfører, Karl-Kristian Kruse, hårdt ud. Det er bespottende mod det grønlandske samfund sagde han om WWF.

Han erkender dog nu, at der ikke er noget forkert i WWFs udmelding, men ærgrer sig over, at den verdensomspændende naturorganisation tager sagen op. Det kan nemlig skade Grønland.

Læs også WWF: Fangsten af narhval og hvalros er ikke bæredygtig

- Selvom de bare har citeret, så kan WWFs budskab trænge Grønland i krogen, netop fordi WWF står så stærkt i verdensopinionen. Og det synes jeg er bekymrende, siger fiskeriordfører Karl-Kristian Kruse.

På trods af at WWFs udmelding er identisk med Naturinstituttets udmelding, så mener Karl-Kristian Kruse ikke at dyreorganisationen har ret til at udtale sig om forholdene her i landet, med mindre de tager rundt og ser på fangernes liv.

- Hvis de vil udtale sig om grønland til resten af verden, så må de rejse rundt i landet og se virkeligheden, måden man lever på og fangernes metoder. Det er ikke sådan at de slagter dyr hver dag.

Læs også WWF beskyldt for at famle i blinde

Hos WWF er fokus dog på hvordan dyrebestandene har det, og her er tallene fra Naturinstittutet klare.

Fangsten af hvalros og narhval har de senere år oversteget rådgivningen fra biologerne, og at Naalakkersuisut har været mere gavmilde med kvoterne end biologerne lagde op til. 

Udover det, så tager den fastsatte kvote ikke højde for tab i fangsten.

Alligevel anklager naalakkersuisoq for fiskeri og Siumuts fiskeri- og fangstordfører WWF for at bringe usande udmeldinger vedrørende fangst af narhval og hvalros. 

Læs også Naturinstituttets bæredygtighedserklæring

Noget som undrer WWF.

 - Vi har ikke brugt et eneste tal eller en eneste konklusion, som vi ikke har brugt direkte fra naturinstituttets rapport. At vi famler i blinde, det må bygge på en misforståelse, siger Kaare Winther Hansen fra WWF.

Naalakkersuisoq for fiskeri har derfor inviteret WWF for at fortælle om arbejdsmetoderne for fastsættelse og fordeling af kvoter for fangstdyr.

- Jeg vil meget gerne takke ja til den invitation, som Nikolaj Jeremiassen har annonceret, at han vil give mig, og WWF vil ligeledes gerne mødes med Inatsisartuts fangstudvalg for at drøfte sagen, skriver Kaare Winther Hansen