Kronprinsessen: Samfundet skal være klar med hjælp til voldsofre

Samfundet skal være klar med hjælp, når folk begynder at stå frem og fortælle, at de bliver udsat for vold. Sådan siger Kronprinsesse Mary efter en konference om at bryde tabuet om vold. Inge Olsvig Brandt, der er medlem af 8. marts Gruppen, er enig, men påpeger, at det grønlandske samfund slet ikke er gearet til at give den hjælp.
Foto © : KNR
31. august 2016 17:22

Når man beder folk om at stå frem, hvis de bliver udsat for vold, så skal samfundet også være klar til at hjælpe.

Sådan siger Kronprinsesse Mary og løfter dermed pegefingeren og gør det klart, at det ikke er nok at bryde tabuet, der skal også ydes hjælp, når ofrene melder sig.

Tirsdag åbnede Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary en konference i Nuuk om vold i hjemmet.

Læs også Kronprinsesse Marys tale til konference om vold

Og budskabet fra Kronprinsessen var at det er vigtigt, at stå frem og fortælle, når man oplever vold.

- Det er så vigtigt, at vold ikke længere får lov at ske i hemmelighed. At problemet bliver set som et fælles anliggende og at vi bliver enige om, at vold aldrig kan accepteres og aldrig retfærdiggøres, siger hun.

Men begynder ofrene så at melde sig, så skal samfundet også være klar med hjælp, siger Kronprinsessen.

Læs også Martha Lund Olsen vil bryde tabuet om vold

- Når vi siger, at tavsheden skal brydes, så skal vi også være forberedt på hvad det vil sige at gøre det. For pludselig er der flere der er villige og modige nok til at stå frem og bede om hjælp. Og der skal samfundet være klar til at tage imod dem, der står frem og give dem de rigtige tilbud, så de kan skabe sig et liv uden vold, siger hun.

Inge Olsvig Brandt er enig med Kronprinsessen, hun er medlem af ligestillingsbevægelsen 8. marts Gruppen, der blandt andet kæmper mod vold mod kvinder.

Læs også Kronprinsesse Mary vil bryde tavsheden om vold

Hun anerkender den indsats som socialrådgivere, politifolk, krisecentre og andre fagfolk gør, men der skal mere hjælp og flere hænder til, siger hun.

- Generelt er der bare ikke hjælp nok at hente. Vi mangler behandlingsmuligheder for voldsmænd, nogen steder mangler der krisecentre og der mangler fagfolk til at løse det store problem som vold er i Grønland i dag, siger hun]]

Læs også Kronprinsesse Mary ser frem til konference i Nuuk

Udover flere fagfolk, så kan vi som borgere få et mindre voldeligt samfund, hvis vi bliver enige om nogle gode værdier og derfor er brug for en værdidebat, siger Inge Olsvig Brandt.

- Så tror jeg, at vi bliver mere bevidste om hvordan vi skal opføre os overfor hinanden og det kan være med til at mindske den vold der er, siger hun.