Kritiske røster maner til besindighed om USA-indflydelse

Partii Naleraq og Demokraterne ser gerne, at USA overtager Danmarks rolle her i landet, men kritiske røster mener ikke, at en større afhængighed af USA bringer Grønland tættere på selvstændighed.
Tidligere formand for ICC Aqqaluk Lynge mener ikke, at Mette Frederiksen og Danmark skal skiftes ud med Donald Trump og USA. Foto © : Ritzau Scanpix
Skrevet af Jens Betak
03. september 2019 06:14

De fleste rystede på hovedet, da den amerikanske præsident, Donald Trumps, idéer om at købe Grønland blev afsløret.

Men Trumps interesse har nu affødt en debat om, hvorvidt USA kan overtage Danmarks rolle her i landet.

Aqqaluk Lynge mener dog ikke, at gøre sig afhængig af USA er den rette vej at gå.

LÆS OGSÅ Trump ville købe Grønland for stort beløb og bloktilskud

Han er grønlandsk politiker gennem mange år og tidligere formand for Inuit Circumpolar Conference (ICC), som er en organisation, der repræsenterer inuit fra de arktiske områder.

- Det er noget, vi bør afvise på det kraftigste. USA er ikke ude efter at hjælpe os. De er ude efter at købe os, siger Aqqaluk Lynge, der mener, at Donald Trumps ønsker er et direkte angreb på Danmarks suverænitet og Grønlands ønsker om selvstændighed.

Amerikanske dollars for at holde andre ude

Det er Partii Naleraqs Pele Broberg, som har sat gang i debatten. Han mener, at man bør undersøge muligheden for, at USA kan holde hånden under Grønland økonomisk i bytte for, at Grønland holder lover at holde russiske og kinesiske interesser ude af Grønland.

LÆS OGSÅ Naleraq: Forhandlinger med USA skal undersøges

Han bakkes op af Steen Lynge fra Demokraterne, som mener, at vi her i landet må udnytte opmærksomheden fra USA i et forsøg på at blive økonomisk uafhængige.

Aqqaluk Lynge mener dog, at man fra politisk side skal være forsigtig med, hvilke udtalelser man kommer med.

- Politikere i Grønland vil gøre klogt i at være meget varsomme i udtalelserne omkring det her. Grønland og Danmark er først lige nu ved at prøve at forstå, hvad det(Trumps købstilbud, red.) betyder rent politisk fremadrettet, siger Aqqaluk Lynge.

Lidegaard: En rig onkel er ikke løsningen

Bo Lidegaard er historiker, født i Nuuk og har beskæftiget sig med forholdet mellem Grønland og Danmark.

Han ønsker ikke at udtale sig konkret i forhold til Pele Brobergs udtalelser, men svarer mere generelt om idéen om, at USA skal overtage Danmarks rolle i Grønland.

- Al erfaring fra den hårde verden, vi lever i, er, at hvis et meget lille land indgår et partnerskab med et meget stort land, bliver det, som det store land ønsker, siger Bo Lidegaard.

Han mener, at bevægelsen frem mod større grønlandsk selvstændighed går gennem at indrette det grønlandske samfund sådan, at det i højere grad kan hvile i sig selv, i stedet for at håbe på at der kommer en ”rig onkel” og betaler for alting.

- For det første fordi at den rige onkel ikke findes i den virkelige verden. De tager sig altid dyrt betalt på anden vis, men også fordi det netop handler om udviklingen af det grønlandske samfund og ikke om at gøre sig afhængig af andre landes skiftende sikkerhedsbehov, siger Bo Lidegaard.