Kritik: Byggemillioner står og hygger sig

Byggebranchen og GA kritiserer nu Naalakkersuisut for at sidde på hænderne. For der er faktisk flere byggeprojekter i hele landet, hvor Inatsisartut allerede har afsat alle pengene. Naalakkersuisut har bare ikke fået sat gang i projekterne endnu.
31. oktober 2013 12:13

En af de største byggevirksomheder i landet Permagreen har i sine fem afdelinger set et stort fald i opgaver. En god bølge med byggeri i Sisimiut, Nuuk og Sydgrønland de seneste år ser ikke ud til at fortsætte.

Siden forsommeren har direktør, Preben Kold Larsen, måtte sige farvel til 60 ansatte. Næste år regner Permagreen også med et fald på 25 procent.

I går onsdag traf han beslutning om at standse et nyt stort bolig- og erhvervsbyggeri i centrum af Nuuk til over 100 millioner.

Permagreens direktør får nu opbakning fra en efterhånden utålmodig Brian Buus, direktør i arbejdsgivernes brancheforening GA. Naalakkersuisut tager ikke nok ansvar, hvis ikke de vedtagede projekter kommer i gang snart, vil problemerne sprede sig.

- Vi har lige nu nogle selvskabte problemer, der konsekvent vokser som ringe i vandet i hele samfundet. Det giver større ledighed og færre lærligepladser, skatteindtægter og der er mange konsekvenser. Samtidig er der mangler på uddannet arbejdskraft. Jeg kunne blive ved, siger Brian Buus.

En løsningen er, siger både han og byggeselskabet at starte med at se på anlægs- og renovationsfondens 1,5 milliarder kroner. Her står en masse penge, hvoraf der allerede er bevilget millioner til flere projekter, som faktisk står stille i dag.

- Hvis vi alene kigger på de penge i fonde, der er overført fra 2012 til 13 og tilføjer midlerne fra i år, så er der lige nu 1,5 milliarder kroner til rådighed.

De allerede afsatte penge skal i gavn for samfundet, og det kan kun gå for langsomt, lyder det fra arbejdsgiverne.

- Det der for os at se er et fuldstændig absurd paradoks, det er, at Inatsisartut allerede har bevilget mange af millionerne til formål. Men pengene er aldrig kommet ud at arbejde i samfundet, lyder det fra Buus.

En ting er de byggerier, der allerede er afsat penge til, som ikke kommer i gang. Så er der også næste års finanslov, og her lugter byggedirektør Preben Kold Larsen heller ingen penge. Heller ikke på Kysten, hvor Permagreen plejer at have størstedelen af sine indtægter.

- De få signaler vi kender, om den finanslov man vil vedtage i næste måned, de er ikke lovende, siger Permagreens direktør, Preben Kold Larsen.