Kritik af udligningsordning er politisk drilleri

Naalakkersuisoq for finanser, Andreas Uldum, er uforstående overfor Sara Olsvigs kritik af den midlertidige udligningsordning og kalder den for politiske drillerier.
Foto © : Jonas Fievé/KNR
28. august 2015 17:58

Det er på tide, at formanden for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, begynder at tage ansvar, lyder det fra Andreas Uldum (D) som reaktion på hendes kritik af den midlertidige udligningsordning, og Demokraternes formand uddyber. 

- Vi har ikke hørt på noget tidspunkt, hvad Sara Olsvig selv synes, at man skal gøre, siger han til KNR.

Læs også Udligningen mellem kommunerne er baseret på et uklart grundlag

Mangler tal fra skatteopkrævning

Sara Olsvig efterlyser i en række paragraf 37-spørgsmål til Naalakkersuisut tal for, hvor mange penge de enkelte kommuner får ind i skatteindtægter fra fiskeriet.

De tal skal være med til at belyse, hvor mange penge hver af de fire kommuner har at gøre godt med, og dermed lettere finde ud af, hvor mange penge der skal omfordeles.

Læs også Kommune Kujalleq ikke helt tilfredse med udligningsordningen

Men ifølge Andreas Uldum er det ikke lige til at skaffe de nødvendige tal.

- Det er det stadigvæk ikke, og det var det heller ikke med de midlertidige ordninger, og der er derfor vi prøver på at finde et bedre datagrundlag.

Det er også derfor, at Naalakkersuisut ikke har kunnet svare på Sara Olsvigs spørgsmål.

Selvom Sara Olsvig godt kan forstå, at det kan tage tid for at finde en mere langsigtet løsning, så forstår hun derimod ikke, at Naalakkersuisut ikke melde mere klart ud, hvilken retning de vil gå. En kritik, som Andreas Uldum ikke forstår.

- Vi kan ikke være det bekendt, at vi hvert eneste år skal drøfte, hvordan og hvorledes det mest fair er, når vi ikke har et data grundlag, siger naalakkersuisoq for finanser.

Læs også Andreas Uldum: Jeg er ikke kun finansminister for Kommuneqarfik Sermersooq

 

IA har også en del af ansvaret

Desuden mener Andreas Uldum ikke, at formanden for IA kan tillade sig at kritisere udligningsordningen, da Olsvigs parti selv havde mulighed for at ændre ordningen, da de var en del af Naalakkersuisut.

- Hvis man har haft muligheden flere gange og ikke har gjort noget, så er det en beslutning i sig selv, at man har fravalgt sig ansvaret.

Døren står dog på klem, hvis IA ifølge Uldum selv er villig til at tage politisk ansvar.

- Absolut, alle som vil bidrage til det her konstruktivt, dem vil vi meget gerne tale med, fastslår Anda Uldum.