Kritik af Naalakkersuisuts nedsættelse af partnerandel

Naalakkersuisut har lagt op til, at NunaOil fremover kun skal have en partnerandel på kun 6 procent, mod tidligere mellem 8 og 12,5 procent af nye olieefterforskningslicenser her i landet.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
21. februar 2014 16:30

Det ærgrer medlem af Inatsisartuts Råstofudvalg, Naaja Nathanielsem Inuit Ataqatigiit.

- Jeg synes den er rigtig ærgelig og synes at den er uden tanke på fremtiden, siger Naaja Nathanielsen.

Når Naalakkersuisut ønsker at reducere partnerandelen fra 12,5 procent til kun 6 procent, så reducerer man også NunaOils muligheder for at have indflydelse i arbejdet med licenserne, sagde NunaOils direktør, Hans Kristian Olsen til Radioavisen igår.

- I og med at man reducerer vores partnerandel fra 12,5 procent til kun 6 procent, så reducerer man også vores muligheder for at have indflydelse i arbejdet med licenserne, siger Hans Kristian Olsen.

Og den udmelding er Naaja Nathanielsen enig med og siger.

- Det er ikke bare NunaOil der bliver påvirket af det her, det er også vores lands mulighed for at påvirke processerne for at opbygge viden, for at fastholde folk her i landet og som arbejder på vores side i industrien. Så det er rigtig ærgeligt.

Siger altså Naaja Nathanielsen og kritiserer Naalakkersuisut som ejer af NunaOil, også har ændret selskabets strategiske fokus, så NunaOil i fremtiden ikke skal stå for eventuelle olieudvindingsprojekter.

- For mig at se, er den beslutning truffet ved et eller andet skrivebord oppe i systemet, men man har glemt at inddrage dem det faktisk vedrører, nemlig NunaOil, og som kunne give informationer man har brug for, for at skabe nogen ordenlige rammer, siger medlem af Inatsisartuts Råstofudvalg, Naaja Nathanielsen Inuit Ataqatigiit.

Høringen om Naalakkersuisuts nye olie- og mineralstrategi sluttede den 7. februar 2014.

Det Selvstyreejede olieselskab, NunaOil fremlagde årsregnskabet for 2013 med et underskud på næsten 9 millioner kroner og regner også med at underskuddet for i år også vil være ligeså stor.