Kristian Jeremiassen ønsker Air Iceland-aftalen annulleret

Endelig kom det. Svaret på Kristian Jeremiassens § 37-spørgsmål til Naalakkersuisut om Air Iceland-aftalen. Dermed er der kommet et foreløbigt punktum på sagen, hvor Kristian Jeremiassen så sig nødsaget til at sende tre rykkere til Naalakkersuisut for at få svar. Og Kristian Jeremiassen er ikke tilfreds med svaret.
Skrevet af Mads Lynge
25. februar 2011 16:46

- Jeg er meget forbløffet over svaret, siger Kristian Jeremiassen.

Hvad er det så i medlem af Naalakkersuisuts Palle Christiansens svar, der forbløffer ham?

I svaret fremgår det blandt andet, at Landskassen sparer penge med aftalen med Air Iceland, da man, ifølge Naalakkersuisut, vil spare penge på de rejser man i forvejen foretager via Island.

Dog står der også, at den samlede betydning for Landskassen ikke kan forudsiges, da der er for mange samfundsøkonomiske faktorer i spil.

Det for Kristian Jeremiassen op af stolen:

- Naalakkersuisut siger, at aftalen indebærer økonomiske fordele for Landskassen, men samtidig siger de jo, at man ikke kan forudsige den samlede betydning for Landskassen. Med andre ord: Naalakkersuisut har indgået en aftale, uden at kende til de samfundsøkonomiske konsekvenser. Det er jeg ikke tryg ved, siger Kristian Jeremiassen.

I Palle Christiansens svar til Kristian Jeremiassen fremgår det også, at aftalen vil have konsekvenser for Mittarfeqarfiit.

Da de indgåede indkøbsaftaler med Air Iceland vil bidrage til, at flere passagerer end hidtil vil benytte ruten via Island, vil det kunne medføre tab for Mittarfeqarfiit som følge af mistede passagerafgifter i forbindelse med mellemlandinger.

Udover det bekymrer det også Kristian Jeremiassen, at Air Greenland med Air Iceland-aftalen vil kunne forvente en omsætningstab:

- Mittarfeqarfiit siger, at hvis foreksempel 1000 passagerer benytter sig af aftalen, vil Mittarfeqarfiit miste rundt regnet 1 million kroner i tabte afgifter. Derudover forventer Air Greenland en omsætningstab på omkring 8 millioner kroner hvis 1000 passagerer benytter sig af aftalen. Allerede der kan vi se, at Grønland mister penge ved aftalen, slutter Siumuts Kristian Jeremiassen.