Kriminalforsorgen: Enerumsanbringelser er ikke isolation

Enerumsanbringelserne i anstalten i Nuuk svarer slet ikke til isolationsfængsling. Sådan lyder det fra Kriminalforsorgens direktør Thomas Nicolajsen efter det modsatte er blevet hævdet fra flere sider de sidste måneder - senest i går over for KNR. Her beskrev både Forsvarerforeningen og advokat Finn Meinel enerumsabringelserne som umenneskelige og psykisk skadelige.
07. juni 2012 08:12

Men den tror Kriminalforsorgens direktør ikke på:

- Det kommer an på, hvor længe du sidder der. Jeg tror ikke, man bliver psykisk påvirket, hvis man sidder der fire dage, og man ved, man skal sidde der fire dage.

Sådan siger Thomas Nicolajsen om enerumsabringelserne, som er en disciplinær straf, personalet kan give de indsatte, hvis de overtræder reglerne i anstalten.
 
- Er du enig i, at det minder om isolationsfængsling?

- Nej, slet ikke. Typisk sidder man der kun 5-7 dage. Så ved jeg godt, at Finn Meinel har haft nogle klienter, der har siddet der i længere tid, og han kommer ind på at forholdene er umenneskelige. Men i det tilfælde skriver bekendtgørelsen, hvad man skal gøre for disse folk. Og da tilbyder vi, at de kan komme på gårdture, de kan have fællesskab med medindsatte og i motionsrummet, de får tilbudt undervisning i cellen, og de får tilbudt udvidet besøg. Du har slet ikke de samme forhold, hvis du er isoleret af Retten.

- Men ifølge Finn Meinel, så sker det jo i mange tilfælde ikke, at man får disse særlige rettigheder og tilbud...

- Finn Meinel har sendt nogle klager ind, og dem må vi jo så behandle og forholde os til og spørge: Har man så fulgt reglerne? Så vi kan ikke kommentere på de her par konkrete tilfælde, som Finn Meinel hentyder til, siger Thomas Nicolajsen.

Advokat Finn Meinel klagede til Kriminalforsorgen for flere måneder siden på vegne af flere af sine klienter, der ifølge ham netop havde oplevet sidde i enrum i flere måneder uden at få tilbudt de ting, som bekendtgørelsen ellers giver dem ret til.  

Og det er Thomas Nicolajsen selv, der har skrevet den bekendtgørelse, der gælder for enerumsanbringelser.

- Men kan du overordnet garantere, at de regler, du selv har skrevet, bliver fulgt?

- Ja. For det uddanner vi vores personale til, så vi forventer også, at de følger reglerne.

- Hvis de ikke bliver fulgt, hvor alvorligt synes du så, det er?

- Jamen så er det da klart alvorligt. For vi skal følge reglerne, svarer direktøren for Kriminalforsorgen i Grønland.

Han har altså endnu ikke behandlet Finn Meinels klage over forholdene i anstalten.

Thomas Nicolajsen afviser også Forsvarerforeningens påstand om, at enerumsabringelserne er blevet hyppigere de seneste år, men hævder at antallet af anbringelser tværtimod er faldet - i hvert fald i løbet af 2012.  

Ifølge ham er der i øjeblikket én domfældt person, der er enerumsanbragt i anstalten i Nuuk.