Kredsdommerne skal kun tage sig af kriminelle sager og ikke civilsager

For at reducere de ca. 8.000 verserende sager i kredsretterne, besluttede Rådet for Grønlands Retsvæsen, at der skal genindføres en kredsdommeruddannelse for tidligere kredsdommere, fortæller Naalakkersuisoq for Familier og Justitsvæsen, Martha Lund Olsen, efter Rådet for Grønlands Retsvæsen hold deres årlig møde, i Tasiilaq i sidste uge.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
22. august 2013 17:41

- For at man skal komme ud den den store sagsbunke, har medlemmer i Rådet for Grønlands Retsvæsen erkendt, at man bliver nødt til at lave noget ekstraordinært ved at lave en ny kredsdommer uddannelse samt at bruge tidliger kredsdommere til at varetage den store bunke af sager i kredsretterne, fortæller Martha Lund Olsen.

De fleste af de 8.000 sager, som samler støv i kredsretterne, er civilsager, som i fremtiden skal behandles under Retten for Grønland, fortæller Martha Lund Olsen.

- Retten i Grønland sørger for, at der kommer jurister, hvor de skal tage sig af civilrets sager her i Grønland.

Hun fortæller også, at efter reformen vedrørende Retsvæsen i Grønland, som trådte i kraft 1. januar 2010 ikke lykkedes, rejste 4 ud 12 kredsdommere fra deres arbejde og at det er derfor at der nu er ca. 8.000 sager som står og samler støv.

- Man må erkende, at 8.000 sager er et problem, derfor er det en god ide, at kredsdommerne i byerne kun skal tage sig af kriminelle sager i fremtiden, forklarer Naalakkersuisoq for Familie og Justitsvæsen, Martha Lund Olsen.

Hun og den danske justitsmininster, Morten Bødskov holdt møde den 7. august, netop for at drøfte blandt andet status på arbejdet ved kredsretterne i Grønland. Efter mødet udtaler Martha Lund Olsen, at hun har store forventninger til, at Justitsministeriet fremkommer med konstruktive forslag til, hvordan man kan begrænse mængden af sager i kredsretten og styrke det kriminalpræventive arbejde i Grønland.