Kredsdommere jubler over ny regering

En lang række retskredse vil blive slået sammen, og fremover skal der kun være en kredsret i Nuuk, Sisiumiut, Ilulissat og Qaqortoq. Det står sort på hvidt i det nye danske regeringsgrundlag, som i går blev lagt frem.
Skrevet af Mads Fisker
05. oktober 2011 12:39

Den nye danske regerings klare melding vækker stor glæde hos landets kredsdommere.

- Vi blev meget glade, da vi blev kontaktet om, at de har taget det med i deres regeringsgrundlag. Det er vi lykkelige for. På alle leder og kanter bliver det et meget bedre retsvæsen; det tror vi på, siger Myrna Lynge, der er formand for Kredsdommerforeningen.

Når man her ser frem til, at 18 retskredse lægges sammen til blot fire - i lighed med de nye kommunegrænser - bunder det i, at den nuværende inddeling simpelthen ikke fungerer.

- Vi er jo meget spredte som kredsdommere, og det gør, at man sidder mutters alene rundt omkring på kysten, siger Myrna Lynge.

Når den nye danske regering nu har bebudet, at fremtiden er fire store kredsretter, gør kredsdommerne sig i stedet forhåbninger om en lang række forbedringer.

- Det vil betyde, at vi vil kunne fordele sagerne bedre, end vi gør i dag, sådan at arbejdspresset på den enkelte dommer bliver fordelt mere på os allesammen. Vi får bedre arbejdsvilkår og kan være i et arbejdsmiljø, hvor vi kan støtte hinanden, og det vil betyde, at vi får bedre erfaring i at sagsbehandle større og større, mere komplekse sager, end vi gør i dag, siger formanden for Kredsdommerforeningen.

Så vidt formand Myrna Lynge er orienteret, var det udelukkende et spørgsmål om penge, der afholdte den nu afgåede regering fra at gennemføre de kommende sammenlægninger, som var en af hele syv forskellige modeller, som den grønlandske retsvæsenskommission kom frem til.

Forventningen er nemlig, at der skal opføres nye retsbygninger i de fire store byer, og det er hårdt tiltrængt, lyder det fra kredsdommerne.

- Det man kan se i dag er, at retsbygningerne i Grønland er i meget dårlig stand og slet ikke er tidssvarende. Eksempelvis arbejder de to medarbejdere i Kredsretten i Narsaq hjemme, fordi bygningen ikke kan bruges længere, siger Myrna Lynge.
 
Men kan kredsdommerne slet ikke se ulemper ved den drastiske nedskæring i antallet af retskredse?

- Jo, altså selvfølgelig er vi kede af at miste lidt af den nære kontakt til befolkningen. Men vi kan ikke komme uden om, at vi ikke er særligt mange mennesker i Grønland. Man har jo lavet øvelsen før retskredsene med kommunesammenlægningerne, og der tror jeg nok, at befolkningen har lært at leve med, at sådan er det i dag, siger formand Myrna Lynge.

Kredsdommerforeningen sætter nu sin lid til, at de nyvalgte folketingsmedlemmer Doris Jakobsen og Sara Olsvig vil skubbe på over for den danske regering, så reformeringen bliver gennemført, så snart det overhovedet er muligt.

- Nu har de taget det med i deres regeringsgrundlag, og så er det vores kæmpe håb, at vores to regeringsmedlemmer, som jo har tilsluttet sig den røde blok i Danmark, forhåbentligt derigennem kan trykke lidt på nogle knapper og sætte tingene i sving, siger Myrna Lynge.

Kredsdommerforeningens formand forsikrer i øvrigt, at dommerne fortsat vil rejse rundt langs kysten, og samtidig forventer hun, at alle nuværende ansatte vil kunne få arbejde i de fire kommende kredsretter, som altså ventes at få hjemme i Nuuk, Sisiumiut, Ilulissat og Qaqortoq.