Kraftigt jordskælv i Japan

Et af de største jordskælv, der nogensinde er registreret, har ramt Japan i nat, og har blandt andet udløst en 10 meter høj tsunami-bølge, der lige nu skyller ind over den japanske kyst og river alt med sig på vejen.
Skrevet af Karsten Sommer
11. marts 2011 08:20

USA har udsendt en tsunami-advarsel til det meste af Stillehavsregionen. Og en dansk seismolog bedømmer at kæmpebølgen vil koste mange menneskeliv i regionen, efterhånden som den breder sig.

Under jordskælvet svajede bygninger faretruende i den japanske hovedstad, og tv-billeder fra parlamentet i Tokyo viser forskræmte politikere, mens hele bygningen var i bevægelse.

Jordskælvet er ifølge USA's geologiske institut målt til 8,9 på richterskalaen, og havde sit epicenter i havet 130 kilometer øst for den nordjapanske millionby Sendai.

Havnen i Sendai blev ramt af en 10 meter høj bølge, og Tsunamien har revet alt med sig på vejen - bygninger, biler, både - og mange steder udbryder der brande. Lige nord for Tokyo er en stor olieterminal i brand. Også et atomkraftværk i det nordøstlige Japan er brudt i brand.

De materielle ødelæggelser er enorme, og der venter Japan en meget stor regning for naturkatastrofen.

Verden har ikke oplevet en tsunami i den størrelse siden 2004, hvor et jordskælv ud for Indonesien udløste en kæmpebølge, der kostede en kvart million mennesker livet.

Jordskælvet ramte klokken 2.46 grønlandsk tid.

Der er formentlig tale om det 6. største jordskælv, der nogensinde er registreret, oplyser tv-stationen CNN.