Kraftigt fald i antallet af unge, der uddanner sig i udlandet

Antallet af hjemlige studerende der har søgt om optagelse på en videregående uddannelse udenfor Grønland og Danmark er faldet kraftigt de seneste år. For to år siden var der to gange så mange ansøgere til studierne i udlandet end det antal, vi ser i år. I 2010 søgte 36 hjemlige studerende ind på en videregåendeuddannelse uden for Grønland og Danmark. Sidste år var det antal nede på 21, og i år har kun 12 valgt at søge udenlands.
Skrevet af Mads Ullerup
19. juli 2012 17:15

Uddannelsesvejleder i Det Grønlandske Hus i København, Pia Rosing Heilmann, ser dog ikke nødvendigvis det store fald som en negativ tendens.

Hun ser det derimod som et udtryk for at eleverne er blvet mere realistiske i forhold til deres studievalg.

- De er helt klart blevet mere realistiske. Måske har de hørt det fra andre, der har været afsted, hvad der kræves. De er nok mere klar over, hvad der kræves, og de er nok mere realistiske over deres egen formåen, siger Pia Rosing Olsen.

Mange studerende må kæmpe ekstra hårdt, når de vælger et studie i udlandet.

De studerende skal ikke bare lære at begå sig i et fremmed land med en fremmed kultur og et fremmed sprog. De skal også vænne sig til et fagligt niveau, der ofte er meget højt, fortæller Pia Rosing Heilmann.

- Selvom det i første omgang måske kun er et krav, at man har bestået engelsk på c-niveau, så anbefaler vi, at man helst gerne skal have bestået faget på b-niveau for netop at kunne klare sig fordi, det går stærkt, siger uddannelsesvejlederen.

Ifølge Pia Rosing Heilmann, så er det altså positivt at de unge er blevet mere realistiske i deres studievalg.

Men hun så dog gerne at flere var i stand til at klare et studie i udlandet.

- Vi vil jo gerne have, at der er flere, der kommer til udlandet og får en international uddannelse og så efterfølgende kommer tilbagfe til Grønland og bruger den viden, de har fået der, fortæller hun.

Hun anbefaler dog, at de unge allerede tidligt i deres uddannelsesforløb gør op med dem selv, om de kunne tænke sig at læse videre i udlandet. På den måde kan de unge vælge de valgfag, der bedst kvalificerer dem til et studieforløb udenfor landets grænser.