Kræver institution for unge kriminelle

Børnetalsmanden kritiserer nu kommunerne for at være alt for passive med hensyn til unge kriminelle under 18 år, der bliver anbragt i anstalterne for domfældte.
Skrevet af Jaaku Lyberth
19. december 2012 12:30

Lige nu er der 2 unge under 18 år anbragt blandt  voksne dømte.

Og børnetalsmanden Aaja Chemnitz Larsen vil kæmpe for, at der bliver oprettet en institution for unge kriminelle under 18 år.

Børnetalsmanden mener ikke, at kommunerne og Selvstyret gør det godt nok, når det gælder behandlingen af unge kriminelle under 18 år.

- Det er rigtig kedeligt tendens, at de unge under 18 år ender i anstalten for domfældte,  siger Aaja Chemnitz Larsen.

I sidste uge kunne radioavisen fortælle, at en kun 15 årig pige var andbragt i anstalten for domfældte i Nuuk, hvor hun dagligt havde samvær med voksne, der er dømte for kriminalitet.

Aaja Chemnitz Larsen besøgt mandag anstalten i Nuuk for netop at bese, hvordan de unge har det.

Det generelle indtryk af de forhold,de unge har, er i følge børnetalsmanden,  gode.

Men når de unge kriminelle ender hos kriminalforsorgens institutioner, så er det  
fordi kommunerne ikke handler hurtigt nok.

- Det er jo kriminelle handlinger, og at kriminaliteten bliver mere voldsom kan ses et udtryk for, at man ikke handler hurtig nok i de forskellige sager, siger Børnetalsmanden Aaja Chemnitz Larsen, der påpeger, at ansvaret for de kriminelle under 18 år ligger hos kommunerne og selvstyret.

- Det er vigtigt at sige, at ansvaret for de unge kriminelle under 18 år  ligger hos kommunerne og departmentet for familier, siger Aaja Chemnitz Larsen.

I Grønland er der ingen  institutioner, der tager sig af unge kriminelle under  18 år.

I følge børnetalsmanden vil det være bedst, hvis der var en institution, der forstod de unges behov og at de unge, der har  begået kriminalitet, samtidigt lærer om, hvordan de kan undgå at begå ny kriminalitet, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Lige nu er der 2 unge under 18 år, som er anbragt i anstalten for domfældte blandt de voksne kriminelle. Den 15 årige pige, der sidste uge var anbragt i anstalten for domfældte i Nuuk, er nu flyttet til et døginstitution, fortæller børnetalsmanden.