Qulaarpaa Krænkeren er en, som barnet stoler på

Seksuelle overgreb på børn forekommer i alle samfundslag. Der er dog en ting, som de fleste krænkere i Grønland har til fælles. I næsten alle tilfælde kender den pågældende det barn, som han eller hun forgriber sig på.
Foto © : Paalu Møller/KNR
Skrevet af Walter Turnowsky
07. maj 2015 07:10

Seksuelle overgreb på børn forekommer i alle samfundslag. Der er dog en ting, som de fleste krænkere i Grønland har til fælles. I næsten alle tilfælde kender den pågældende det barn, som han eller hun forgriber sig på.

Seksuelle overgreb er ikke begrænset til bestemt grupper i samfundet. Det kan forekomme i alle kredse.

- Gerningsmanden kan være høj som lav. Han kan være grønlænder eller dansker, fastslår Ulrik Blidorf, som har været bistandsadvokat for adskillige ofre for seksuelt misbrug.

Advokatens vurdering bakkes op af politiet.

- Vi kan ikke se noget særligt mønster blandt dem, der begår overgreb mod børn, siger Taatsi Fleischer, fra efterforskningsafdelingen hos politiet i Nuuk.  Han er en af de specialuddannede politifolk, der foretager videoafhøringer af børn i sager om seksuelt misbrug.

 

Kender barnet

Det er dog et ting, der går igen i næsten alle de sager, som han har set.

- Det er stort set altid en som barnet kender. Det kan være en bekendt af forældrene eller et medlem af familien, fastslår Taatsi Fleischer.

Her adskiller Grønland sig fra andre lande, hvor det er mere almindeligt med fremmede, der forgriber sig på et barn.

Også SFI finder denne tendens i den rapport, som de har offentliggjort for to uger siden.

- Det er en som barnet stoler på, fastslår også advokat Ulrik Blidorf.

Det er dog ikke så almindeligt, at det er faderen eller moderen, der begår overgrebet.

 

Fra offer til krænker

Selvom man således ikke kan se på en person om den pågældende er en person, der forgriber sig på mindreårige eller ej, så er der dog et mere usynligt træk, som flere af dem har tilfælles.

- Under retssagen kommer det ofte frem, at den pågældende selv er blevet udsat for overgreb som barn, siger Ulrik Blidorf.

Dette fænomen er langt fra enestående for Grønland. Også internationalt er det kendt, at der en større risiko for, at man selv bliver krænker, hvis man har været udsat for overgreb som barn.

Hos politiet har Taatsi Fleischer bidt mærke i, at det især gælder de sager, hvor der er tale om gentagne krænkelser af barnet. Risikoen er særlig stor, hvis det tidligere offer ikke får mulighed for at bearbejde sine traumer.

- Det er blandt andet derfor det er vigtigt, at behandle mennesker med senfølger af seksuelle overgreb. Det kan forhindre, at der sker nye, siger psykolog Naja Lyberth, der en del af det rejsehold, der netop behandler folk med senfølger.

En anden ting, der går igen i mange sager er, at der meget ofte er alkohol involveret, når overgrebet finder sted.