Kræftpatienter i Grønland skal nu tilbydes samme behandling som i Danmark

Landslægen vurderer, at det er livsforlængende behandlinger, som nu vil blive tilbudt, hvor man før risikerede afslag.
Landslæge Henrik L. Hansen mener, at det er en lille gruppe patienter, der nu vil modtage et bedre behandlingstilbud. Foto © : KNR / Malik Brøns
09. december 2022 15:12

Naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen, har med et nyt initiativ udvidet kræftbehandlingstilbuddet, så man som borger i Grønland nu får tilbudt samme behandling og medicin, som kræftpatienter i Danmark.

- Det her nye initiativ vil give nogle patienter mulighed for en mere vidtgående behandling, end de hidtil har fået tilbudt.

- Langt de fleste kræftpatienter får dog allerede i dag tilbudt den samme behandling, som hvis man boede i Danmark, siger landslæge Henrik L. Hansen om det nye tilbud om kræftbehandling.

Det er altså kun en mindre gruppe patienter, der nu vil modtage en bedre behandling. For de patienter, der har mulighed for at blive kræftfri, får allerede samme tilbud som patienter i Danmark. Det er derimod de patienter, der ikke umiddelbart kan helbredes, som nu vil få et bedre behandlingstilbud, forklarer landslægen.

- Det er nogen forskellige kræftformer, hvor man i alle tilfælde forsøger at lindre eller lave en vis form for livsforlængelse. Det er ikke nogle behandlinger, hvor man forventer at kunne helbrede deres kræftlidelse.

- Det drejer sig for eksempel om lungekræft. Der vil nu være mulighed for at give nogle nyere og mere effektive behandlinger, der gør, at patienten får det bedre og lever længere, siger Henrik L. Hansen.

Afslag på dyre behandlinger

Førhen er hver patients sag blevet gennemgået, og her har man risikeret afslag. 

- Indtil nu har alle sager været gennemgået af overlæger og eller Visitationsnævnet, hvor behandlingstilbud i nogle tilfælde er blevet afslået. Med den nye ordning vil disse udvalgte patientgrupper nu få et tilbud, der som udgangspunkt vil svare til det patienter i Danmark tilbydes, skriver epartementet for sundhed i et skriftligt svar til KNR.

Det er især nye og dyre behandlingsformer, som man førhen har risikeret at få et afslag på.

Det er blandt andet en behandling som immunterapi, som hjælper dit immunforsvar med selv at bekæmpe kræften, der førhen ikke har været tilbudt, men nu bliver tilgængelig i Grønland.

- Det drejer sig ofte om dyre lægemidler, der nu vil få en større plads i behandlingen, understreger Henrik L. Hansen. 

Få personer vil blive påvirket

Helt præcist, hvor mange mennesker det nye initiativ vil påvirke, er ikke til at sige. Landslægen mener dog ikke, at der vil være tale om særlig mange.

- Vi mener, det er en relativt lille del af kræftpatienterne. Måske omkring 20-25 patienter per år. Det er mit bedste bud, siger Henrik L. Hansen.

Han understreger, at selvom nogle patienter vil få tilbudt en bedre behandling, vil det ikke altid være den rigtige løsning for den enkelte. Fordi det i mange tilfælde er nødvendigt at bosætte sig i Nuuk eller Danmark i en længere periode for at få behandlingen.

Derfor er det vigtigt, at patienterne får den fulde information, så personen kan tage stilling til, om han eller hun rent faktisk ønsker behandlingen.

Det nye initiativ vil løbe til udgangen af juni i 2023, hvorefter Naalakkersuisut skal tage stilling til, hvad der videre skal ske.

- Med udvidelsen af behandlingstilbuddet får vi de nødvendige oplysninger for, at Naalakkersuisut på et oplyst grundlag kan vurdere, hvilket behandlingsniveau på kræftområdet vores borgere skal kunne modtage i fremtiden, siger Mimi Karlsen i en pressemeddelelse.