Kortlægning af Beauforthavet færdig om 14 dage

USA og Canada kan endnu ikke enes om et stort areal af Beaufort Havet på grænsen mellem Alaska og Yukon territoriet.
04. august 2010 14:00

To forskningsskibe, et amerikansk og et canadisk, har brugt de sidste 3 år på at arbejde sammen for at undersøge Beaufort Havet, og i løbet af de næste to uger vil de kortlægge et område i havet, som både USA og Canada mener er deres.

Beaufort Havet er den del af det Arktiske Hav, der ligger ved toppen af Alaska og det canadiske Yukon territorie.

Der er endnu et havområde på cirka 21.000 kvadratkilometer, som man ikke kan blive enige om, hvem ejer.

Canada mener, det er canadisk, fordi landet grænsen mellem Yukon og Alaska ifølge Canada forstsætter ud i havet. Mens USA mener, at grænsen drejer og går mere langs kysten, hvilket vil betyde, at USA kommer til at eje en større del af havområdet.

Hvor grænsen ligger, har stor betydning ikke blot for olie og naturgasudvinding, men også for fiskeriet, da denne del af Beaufort Havet er rig på fisk.

Indtil nu har Beaufort Havet været dækket af is det meste af året, men nu da isen fylder mindre, vil man måske begynde at bore efter olie og naturgas. USA planlægger derfor at sælge licenser til området, hvilket Canada protesterer imod.

Der har været uenighed om området i mange år, men nu håber begge lande, at de to skibe, der kortlægger området, kan føre til en aftale om, hvor grænsen i havet går.