Kort om Grønland

Grønland har ændret udseende mange gange igennem historien, ihvertfald hvis man kigger på landkort.
14. juli 2009 09:44

På en udstilling, der åbnede på Det Kongelige Bibliotek i København mandag, kan man se udviklingen, siden 1400-tallet, hvor Grønland for første gang optræder på kort. En af de centrale figurer i kortlægningen af Grønland er den danske geograf Hinrich Johannes Rink. Fra 1848 til 1852 kortlagde han området omkring discobugten, og han baserede sit arbejde på kort, som lokale fangere tegnede til ham. Og her kan vi se noget meget interessant omkring kortlægning, mener redaktør af udstillingen Christopher Jacob Ries.

- Kort viser jo ikke landskabet som det ser ud. Kortene viser mere, hvad det er, vi vil med landskabet, siger Christopher Jacob Ries, og viser hen til en montre, hvor fangernes kort ligger ved siden af Hinrich Johannes Rinks.

- De her to kort er lavet ud fra helt forskellige standpunkter. Vi har de lokales kort, som en jægers oplevelse af landskabet. De er vant til at bevæge sig rundt i området og de orienterer sig efter, hvordan man kommer rundt, og hvor der er noget at fange, siger Christopher Jacob Ries.

Kortene var til stor hjælp for Hinrich Johannes Rink, men han var mere interesseret i mineraler, end han var i fangstdyr.

- Rink, han har brug for et kort som kan bruges i Danmark. Det skal formuleres på en måde, som statsadministrationen er vant til at se kort, så det kan blive moderne kortlagt og komme i arkiverne. Han laver de geologiske kort, som tænker landet på en anden måde, som mere sigter på mineraler, industri og handel, fortæller Christopher Jacob Ries.

Kortene er udstillet på Det Kongelige Bibliotek frem til den 26. september.