Korea præsenterede arktisplaner

Sydkorea vil have fingrene i Arktiske ressourcer og sejlruter. Det fremgik med stor tydelighed under konferencen Arctic Circle. Her fremlagde den sydkoreanske repræsentant, hvad det er for nogen planer Sydkorea har i forhold til Arktis.
Skrevet af Nina-Vivi Andersen
19. oktober 2013 14:32

Han slår fast, at Sydkorea vil gøre hvad som helst for at samarbejde med Arktiske lande. Det selvom Sydkorea har muligheder i forhold til udvinding af naturressourcer andre steder i verden. Men fokus er solidt plantet på Arktis.

 

Sydkoreas planer er at samarbejde med Arktisk lande både indenfor forskning, råstofområdet, skibstransport og bygning af skibe til Arktis.

 

Da Sydkoreaneren blev spurgt om, hvad for nogle planer Korea har i forhold til uran i Grønland, havde han ikke noget klart svar på hånden, men fastslå at alle muligheder er åbne. 

- Alle muligheder er åbne. I forhold til dit spørgsmål om uran i Grønland er jeg nødt til at gå tilbage til mine vejledere i Korea. Lige nu har jeg ikke noget klart svar på det spørgsmål, siger viceminister i Økonomisk anliggender i Sydkorea.

 

Efter deres oplæg var der flere spørgsmål til den Sydkoreanske regering, blandt andet spurgte Rektor for Ilisimatusarfik, Tine Pars, om hvad for en rolle Sydkorea vil spille, hvis de kom ind i Arktisk Råd. Her svarede han, at selvom interessen for naturressourcerne er stor, er der også andre vigtig ting at huske på.

 

- Vi vil gøre vores bedste ikke kun for at udvinde alle disse naturressourcer, men for at opretholde de basale værdier i Arktis, sagde Ahn Chong-Ghee.

 

Sydkoreaneren fortsatte den diplomatiske linje og understregede at miljøet er vigtigt for Sydkorea.

 

- Det vores regering prøver at gøre klart er, at beskyttelse af miljøet er noget vi altid skal huske på, sagde repræsentanten for Sydkorea.

 

Under Arctic Circle-konferencen i Island var det ikke kun Korea, der var interesseret i Arktis. Nabolandet Kina løber med i kapløbet om at samarbejde med de Arktiske Lande. Kina har lige så meget interesse for Nordpolen og har samme interesse for den arktiske sejlrute, forlød det.