Koordinationen kiksede i koalitionen

Der er stor skuffelse hos Demokraterne, efter IA i dag var med til at sige endegyldigt nej til et forslag fra koalitionspartneren. Men selv om man i begge partier vil lære af sagen, mener man ikke, at den er udtryk for et samarbejde i krise.
Skrevet af Mads Fisker
31. marts 2011 17:39

Fire grønne prikker på storskærmen i Inatsisartut-salen repræsenterede demokraternes fire medlemmer, men langt flere røde prikker viste, at nej-stemmerne var i klart overtal, og de kom blandt andet fra medlemmerne af IA.

-  Jeg er skuffet over vores koalitionspartner. Vi har haft forslaget oppe i koordinationsudvalget og har der fået ok til, at det her skulle gå igennem, siger Justus Hansen (D).

Han måtte alligevel i dag opgive at vinde opbakning til sit forslag om at bremse byggespekulanter ved at stille en række krav til ansøgninger til ledige byggegrunde.

Netop det såkaldte koordinationsudvalg er ellers sat i verden for at sikre fælles fodslaw i koalitionen, og et af IAs medlemmer i udvalget kan et stykke hen ad vejen godt forstå Justus Hansens skuffelse over partneren.

- Til dels kan jeg forstå den. Det er korrekt, at der var opbakning til hans forslag, og det er der for så vidt stadigvæk, siger Naaja Nathanielsen (IA).

Men ifølge hende ændrede holdningen i partiet sig, da Naalakkersuisut vurderede, at den gældende lovgivning i tilstrækkelig grad dæmmer op for spekulation. Det mener Justus Hansen simpelthen ikke er rigtigt, men da han endda selv sidder i koordinationsudvalget, mener Naaja Nathanielsen, at det har været hans eget ansvar at overbevise koalitions-partneren og også at finde ud af, at opbakningen fra IA var forsvundet.

- Han har et sæde i koordinationsudvalget og har derigennem haft alle muligheder for at påvirke, at hans eget forslag kom igennem. Og i øvrigt også for at tage initiativ til dialog, hvis han synes, den har manglet, siger Naaja Nathanielsen.

Justus Hansen er stadig skuffet over, at han først fandt ud af, at han var kommet i klart undertal på dagen, hvor han for første gang fremlagde sit forslag. Men han erkender, at han kunne have været bedre til at finde ud af, hvilken vej vinden blæste.

- Vi er jo koalitionspartnere uanset hvad, så de kunne da godt have rettet henvendelse til mig. Men selvfølgelig kunne jeg da også have været mere opsøgende, det kan jeg da godt se. Og det vil jeg være fremover, siger Justus Hansen.

Naaja Nathanielsen vil gerne medgive, at sagen har givet anledning til en smule selvransagelse i koordinationsudvalget. Men ligesom Justus Hansen i øvrigt, ser hun den ikke som et udtryk for, at det slår sprækker i samarbejdet i koalitionen.

- Vi har da haft en snak om de ting, der ikke har fungeret. Men tingene kan jo glippe, når det går stærkt i det store løb. Og jeg ser egentlig ikke, at der er sket andet her, end at vi bare skal blive bedre til at stramme op om dialogen, siger Naaja Nathanielsen.

Efter den nylige rokade i Naalakkersuisut har der ellers været flere eksempler på, at IA og Demokraterne er gået hver sin vej, når de har taget stilling til både egne og oppositionens forslag.

- Det kan også være et udtryk for, at vi har åbnet op for en større grad af uenighed på enkeltpunkter; det vil jeg mene, at vi har, siger Naaja Nathanielsen.

Justus Hansen har i øvrigt tænkt sig påny at fremsætte sit lovforslag til efterårssamlingen. Inden da vil han justere det, og det er derfor hans håb i hvert fald at vinde de øvrige koalitionspartiers opbakning til den tid.