Konkurrencenævn advarer mod mindstepriser

Offentligt finansierede mindstepriser på fisk vil holde et ineffektivt fiskeri kunstigt i live, mener formanden for konkurrencenævnet Carl-Aage Skovå.
07. juli 2009 14:36

Konkurrencemyndighederne går nu ind i debatten om fiskernes krav om mindstepriser på torsk. Formanden for konkurrencenævnet Carl-Aage Skovå advarer i dag imod en mindsteprisordning. Han understreger, at priserne på torsk fastsættes på verdensmarkedet og ikke i Grønland.

- I perioder tjenes der godt på torskefiskeriet, mens der i andre perioder tjenes mindre godt. Hvis nogen mener, at Royal Greenland A/S og andre fiskeproducenter betaler for lidt for fisken, står det enhver frit for at etablere sin egen fiskeproduktion.

Konkurrencenævnets formand siger direkte til Sermitsiaq.gl, at mindstepriser hurtigt bliver en sovepude uden at sikre den effektivitet og økonomi, som er ønskelig for samfundet.

Carl-Aage Skovå understreger, at mindstepriser vil være med til at holde kunstigt liv i et ineffektivt fiskeri, som ikke evner at modstå konkurrencen.

Indførelsen af et offentligt finansieret mindsteprissytem vil kun bidrage til at holde liv i et ineffektivt fiskeri. Støttekronerne vil alternativt bedre kunne anvendes til udviklingen af andre erhvervsgrene med henblik på at opfylde ønsket om en en selvbåren Grønlandsk økonomi. Lyder det altså i dag fra formanden for konkurrencenævnet.