Konkurrenceforbrydere skal i fængsel

Ikke kun skattefusk og insiderhandel skal kunne sende banditter i habitter bag tremmer. Også konkurrenceforbrydelser i eksempelvis kartelsager skal i grove tilfælde udløse fængselsstraf.
10. april 2012 06:43

Det mener erhvervs- og vækstminister Ole Sohn, der læner sig op ad nye anbefalinger fra et udvalg nedsat i 2009 til at granske konkurrencelovgivningen.

Udvalget anbefaler at ligestille konkurrenceovertrædelser med anden form for økonomisk kriminalitet. Det indebærer højere bøder og risiko for fængsel.

- Det er den rigtige vej at gå for at få skærpet konkurrencen, siger Ole Sohn til dagbladet Politiken.
Forskning har vist, at kartellerne i gennemsnit opererer med en overpris på 46-49 procent.

I udvalget sidder også repræsentanter for Dansk Industri, og her er man ikke varm på ministerens ide om fængselsstraf.

- Vi frygter, at virksomhederne bliver skræmt, så de overhovedet ikke vil have kontakt til hinanden og derfor ikke indgår for eksempel forskningssamarbejde, siger erhvervsjuridisk chef Kim Haggren til Politiken.

Blandt politikerne på Christiansborg er et flertal umiddelbart klar til at skærpe lovgivningen, så kartelbagmændene kan komme i fængsel.

Her i landet blev tre byggevirksomheder umiddelbart før påske kendt skyldige i alvorlige overtrædelser af konkurrencelovgivningen i forbindelse med ulovlige prisaftaler. De blev idømt bødestraffe på mellem 415.000 og 670.000 kroner.

Den grønlandske konkurrencelov er stort set identisk med den danske.