Kommunerne sylter Det Sociale Ankenævn

Nævnet, der behandler borgenes klagersager af sociale afgørelser, har problemer med at indhente akter i sagerne, som nævnet skal behandle.
11. juni 2013 04:25

- Vi har en del, eller ret mange, sager som ligger og venter. Og det er et ret stort problem, fordi sagsbehandlingstiden jo bliver ret lang, når vi venter så længe på, at få akterne fra kommunerne, siger Naja Joelsen, formand for Det Sociale Ankenævn.
 
Værst står det til hos Qaasuitsup Kommunia. Her venter nemlig hele 69 sager på, at blive behandlet af Det Sociale Ankenævn. Sager, som Det Sociale Ankenævn for længst, har bedt kommunen om at få yderligere oplysninger af, så ankenævnet kan behandle klagen og træffe afgørelsen:
 
- Det er rigtig mange sager, og det er rigtigt slemt, synes jeg, siger Naja Joelsen.
 
Det er dog ikke alle ankesager, der som konsekvens af smøl i kommunerne får lov til at vente i ankenævnet. Ankenævnet har allerede i årets første halve år modtaget omkring 300 klager fra borgerne fra hele Grønland.
 
Nævnet har også allerede truffet beslutninger i mange af sagerne, også i sager, hvor nævnet mangler oplysninger fra kommunerne:
 
- Nu er vi på det sidste begyndt at træffe afgørelser, hvor vi ser på det foreliggende grundlag. Det vil sige på baggrund af det oplysninger, vi allerede har. Og det kan jo sagtens blive til ugunst for kommunerne, siger Naja Joelsen, der glæder sig over, at borgerne er blevet flittigere til at klage over sociale afgørelser i kommunerne:
 
- Hvorfor vi har fået så mange sager i år er jo lidt vanskeligt at sige, men det er i hvert fald ikke et dårligt tegn. Sådan som vi ser det, så er det jo fordi borgerne er blevet mere opmærksomme på deres rettigheder, og derfor klager de, siger Naja Joelsen.