Kommunerne kalder finanslovsforslaget for uigennemtænkt

Landets fire borgmestre og bestyrelsen for De Grønlandske Kommuners Landsforening - KANUKOKA - kalder Naalakkersuisut finanslovsforslag for uigennemtænkt. De siger, at de bebudede nedskæringer på 36 millioner i det kommunale bloktilskud kan koste 75 kommunale medarbejdere deres job.
08. september 2009 16:53

De fire borgmestre og ders landsorganisation siger, at de varslede besparelser er helt ude af trit med de helhedstanker, der ligger til grund for kommunalreformen.

Samtidig er den årlige reduktion på 45 millioner kroner på anlæg og boliger i bygderne umiddelbart en provokation imod den mere homogene udvikling af de enkelte regioner, der er en af de vigtigste tanker i den kommunale strukturreform.

Borgmestrene og Kanukokas bestyrelse understreger i deres fælles udtalelse, at de rent økonomiske gevinster ved strukturreformen ikke vil gøre sig gældende lige med det samme. Tværtimod vil de administrative udgifter stige i den første periode efter omlægningen.

Og overførslen af opgaver fra Selvstyret til de nye kommuner vil ikke ske på en dag, men i perioden frem til år 2013, efterhånden som de økonomiske vilkår bliver aftalt. Det har der hidtil almindelig enighed om mellem landspolitikerne og kommunerne.

De kommunale politikkere bemærker også, at kommunerne hidtil har ydet 80 mio. kr. til den ekstraordinære uddannelsesindsats, der er afregnet som besparelse i de årlige bloktilskud.

- Naalakkersuisut vil gøre klogt i at fremlægge et andet finanslovsforslag, der ikke skader betingelserne for den store reform, som både Selvstyret og kommunerne er en del af, tilføjer borgmestrene og Kanukoka's bestyrelse. Og de opfordrer samtidig naalakkersuisut til en dialog, der kan modvirke at den kommunale indkøringsperiode vanskelliggøres.