Kommuner: Tilskud skal ikke afhænge af demografi

Det er et krav fra Kommunernes Landsforening, KANUKOKA, at Selvstyrets bloktilskud til kommunerne ikke bliver beregnet ud fra et demografisk billede, sådan som der bliver lagt op til i Finanslovsforslaget 2012. Det understreger formand Martha Abelsen.
12. august 2011 16:18

Står det til Naalakkersuisut, skal pengene i kommunerne fordeles ud fra blandt andet bosætningsmønster og alder. Nogle kommuner må derfor spare på eksempelvis skole- og dagsinstitutioner, men bruge mere på ældreomsorg.

I 2012 vil der således blive brugt 16,3 mio mindre på skolevæsenet i kommunerne på landsplan, mens ældreområdet vil koste 9,5 mio. kroner mere. Fordelingen er nødvendig, for alle må tage ansvar for den offentlige service, siger Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist.

- Vi har inviteret kommunerne til at samarbejde på nogle vigtige områder, hvor vi finansierer fra begge sider. Vi trækker ikke direkte pengene ud af kommunerne, men vi forsøger at samarbejde og sammen finansiere de projekter, som vi alle synes er vigtige.

Men hermed bliver det igen kommunerne, der skal hjælpe Selvstyret i trænge tider, mens det ikke gælder den anden vej rundt, mener Marta Abelsen og KANUKOKA.

- Ud fra kommunernes vurdering har man i forvejen betalt en gang tidligere, fordi Selvstyret skar ned på bloktilskuddet både i 2010 og 2011.

Forhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening, KANUKOKA, og Naalakkersuisut er i gang, og både Martha Abelsen, Kuupik Kleist såvel som Naalakkersuisoq for Finanser, Mallina Abelsen, understreger, at tonen i forhandlingerne er positiv. Alligevel sætter KANUKOKA sig næste gang til forhandlingsbordet med en klar holdning.

- På nuværende tidspunkt er det et ultimativt krav fra kommunerne, at vi ikke vil acceptere demografi-fordelingen. Men dialogen med Naalakkersuisut er god, og vi har selvfølgelig en tro på, at vi nok skal komme videre, siger Martha Abelsen.

Kommunernes bloktilskud skal være færdigbehandlet før finansloven for 20121 kan blive vedtaget i Inatsisartut.