Kommuner skal give sig selv påbud

Hvis ikke de kommunale byggerier lever op til reglerne om tilgængelighed fra et bygningsreglement fra 2006, skal kommunerne give sig selv et påbud. Og det har Departementet for Bolig, Infrastruktur og Trafik tiltro til, at kommunerne gør.
20. november 2009 13:36

I øjeblikket knokler embedsmænd og håndværkere på at gøre 30 studieboliger i Sisimiut lovlige. Ligesom en stribe andre offentlige bygninger, lever studieboligerne ikke op til reglerne om, at de skal være tilgængelige for kørestolsbrugere og andre gangbesværede.

Det særlige ved studieboligerne i Sisimiut er, at kommunen selv er bygherre. - I forholdet mellem bygherre og bygningsmyndighed skal det slås fast, at det altid er bygherren som har ansvaret, siger afdelingschef i Departementet for Bolig, Infrastruktur og Trafik Klaus G. Hansen.

Kommunerne er tilsynsmyndighed og skal dermed sørge for at reglerne om tilgængelighed bliver overholdt - hver gang kommunen giver en byggetilladelse. Er tilgængeligheden ikke i orden, skal kommunen give bygherren et påbud. Altså skulle den daværende Sisimiut Kommune have givet sig selv et påbud, da byggetilladelsen til studieboligerne blev givet.

Tilgængelighed koster penge. Der skal bygges ramper, så indgangen er i niveau med stueetagen, og dørene skal være brede nok til, at en kørestol kan rulle ind. Qeqqata Kommunia har sat to millioner kroner af over de næste to år til at rette op på tilgængeligheden i de kommunale bygninger.

Mens Departementet nu holder øje med Qeqqata Kommunia - efter at Ombudsmandsinstitutionen er gået ind i sagen - bliver der ikke tjekket op på byggerierne i Grønlands tre andre kommuner. Det fortæller Klaus G. Hansen:

- Der har vi en generel forventning om, at kommunerne – og alle andre i landet – lever op til loven. Så der har vi ikke nogen forventning om, at kommunen ikke vil gøre det.

Reglerne om tilgængelighed står i et bygningsreglement fra 2006 og trådte i kraft 1. januar 2007. Ifølge afdelingschefen har der været tale om en ”indkøringsproces”, hvor kommunerne skulle lære den nye lovgivning at kende.

- Det er jo relativt nye regler. Kommunerne har også skullet lære noget på det her område. Og hele den debat, der har været den seneste tid i offentligheden, har uden tvivl skærpet både de lokale og de centrale myndigheder på lige præcis det her område, siger Klaus G. Hansen.

Om der er andre tilfælde, hvor kommunerne har undladt at give sig selv påbud, vides ikke. Departementet henstiller alle kommunerne til at gennemgå byggetilladelserne givet siden den nye lovgivning trådte i kraft. Uanset om kommunen selv er bygherre eller ej.